Pagina de start a forumului Copii-cu-autism.MyForum.ro

Copii-cu-autism.MyForum.ro
PROGRAM DE RECUPERARE
Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje
cand se merge la logoped?
evelina
Nu conteaza stelutele,conteaza cine sunt

Data inscrierii: 11/Mar/2010
Raspunde cu citat (quote)
buna tuturor! avem o luna si ceva de cand am inceput terapia aba puiul meu e super face totul fara prea mare efort are 2 ani si 7 luni scoate numeroase sunete aduica litere si silabe da ma si nana mama tata pa ba .intrebarea mea este cand pot sa merg cu el la logoped?am inteles ca trebuie sa mai astept ,ca e inca mic de imitat reproduce nespus de bine comenzi multe dar nu poate sa sufle sa-si umfle obrajii sa fluiere ce sa fac?sa mai astept sau sa incep la logoped?coordonatoarea ne-a zis sa mai sasteptam
Vezi profilul utilizatoruluiTrimite mesaj privat
angela
angela
Data inscrierii: 04/Sep/2008
si eu zic sa mai astepti
de suflat nici fetita mea de 5 ani nu sufla decat in obiecte gen jucarii de suflat
poate ar necesită sa mergeti la cumparaturi dupa trompete si alte instrumente de suflat
yay yay yay :-P :thumbsup:

nico_g

Data inscrierii: 12/Feb/2008
noi am inceput logopedia la 4 ani (asa mi-a spus psihologul, chiar daca întâia evaluare a facut-o la 3 ani: am mai incercat si la altii inainte dar la fel, mi s-a recomandat la 4 ani). Intr-adevar, primele exercitii au fost de suflat bucatele de hartie, bulinute facute cu perforatorul, vata, baloane de sapun, suflat prin pai, scos limba, umflat obrajii...). Astea poti sa le faci tu cu copilul, pana vei merge la logoped, ca nu gresesti cu nimic, dimpotriva. Asa "ies" grupuri de sunete de tipul: pu,fu, hu, pa, fa, ha... Apoi incep exercitii care necesita o putere mai mare de intelegere (sau o foarte buna capacitate de imitare), de ex. sa imite "limba lata", "limba ingusta", limba la dintii de sus, limba la dintii de jos, limba la stanga, la dreapta etc, suflat cu aer rece, suflat cu aer cald, buze intinse, buze stranse... In acelasi timp, ma gandesc ca daca copilul tau poate emulează aceste exercitii poti incepe chiar daca e mai mic. Al meu chiar la 4 ani a inceput sa faca aceste lucruri, dar a avut un retard pe tot ce tine de gura (alimentatie, scos sunete, tot). Varsta de 4 ani mi-a fost indicata insa inainte de a evalua copilul. Asa e la noi in oras. Poate in alta parte accepta si copii mai mici. De altfel, in Galati exista o oarecare prudenta si in a pune diagnosticul. Daca tulburarile nu sunt foarte evidente, se asteapta pana la 3 ani. In absolut orice caz, chiar daca am inceput la 4 ani logopedia, in situatia in care la acea varsta nu scotea niciun sunet, acum, la 5 ani si 7 luni (maine), vorbeste mai bine decat multi alti copii de varsta lui (din punct de vedere al articularii). Poti incepe sa faci aceste exercitii, sunt simple si nu iti trebuie neaparat studii de specialitate si, poate, va incepe sa vorbeasca spontan pana la varsta la care (teoretic) ti s-ar putea recomanda logopedia.
camel
camel
Data inscrierii: 30/Iun/2008
acum o vreme am pus si eu aceasta intrebare cuiva"cand trebuie sa incepem logopedia?"...familia respectiva mi-a spus ca lor logopeda le-a spus ca se incepe cand copilul spune A
:smartass:

noi cu antonia am inceput chiar inainte sa spuna A...ca luni de zile ne-am chinuit numai cu litera asta...foarte greu a trecut de la tacere profunda sau tipete la verbalizare
intr-adevar primele sesiuni de logopedie sunt axate mai mult pe exercitii de miogimnastica (suflat, mirosit, plescait etc) si pe desensibilizare..pe toate planurile..auditiv, tactil, vizual...copilul altfel se deschide si percepe informatia si se straduieste sa verbalizeze dupa ce se lucreaza si pe partea aceasta de desensibilizare

in plus limbajul are oricum parte receptiva (sa inteleaga cuvintele) si parte expresiva (sa le si spuna)..si in întâia parte e ok si doar sa le inteleaga, sa fie atent la forma gurii logopedului cand spune un cuvant, sa incerce sa imite cu buzele litera-cuvantul respectiv..iar mai apoi vor apare si cuvinte spuse..cum ne dorim toti sa auzim de la copii nostri
Vezi profilul utilizatoruluiTrimite mesaj privatTrimite un mesaj
Re: cand se merge la logoped?
Corina

Data inscrierii: 22/Feb/2010
Buna seara. Pentru aceasta varsta logopedia nu este prioritara pentru ca important nu este sa pronunte cuvintele corect ci sa identifice expresiv corect tot ceea ce este in jur. In alta ordine de idei nu cred ca la 3 ani copilul are un grad de intelegere ridicat incat sa fie prudent la cum este pozitionata limba logopedului , cum trebuie sa sufle pentru a emite anumite sunete etc. In terapia ABA in faza initiala exista programele de miogimnastica , imitatia verbala si programele expresive care il vor ajuta pe copil . Doamnele logoped cu experienta de zeci de ani recomanda logopedia dupa varsta de 5 ani, cand copilul este stabil, nu are un deficit de atentie foarte mare iar capacitatea de concentrare este mai mare decat la 3 anisori.
camel
camel
noi facem aba si avem toate programele de mai sus in lucru curent
dar deblocarea pe verbalizare a facut-o logopeda cu care lucreaza copiii..si apoi celor din echipa le-a fost mult mai usor sa continue
chiar si acum in zilele cand are si ora de logopedie, in restul zilei verbalizeaza mult mai mult ca de obicei

oricum la copiii autisti nu se poate face logopedie clasica, ci e adaptata in functie de fiecare

eu personal nu regret ca am inceput asa rapid logopedia cu fiecare

acum, fiecare face cum considera ca e adecvat pentru copilul lui...dar la noi pentru trecerea de la mutism la verbalizare a fost trebuință de susținerea unui logoped cu experienta
nico_g

Data inscrierii: 12/Feb/2008
Nici noi n-am fi reusit fara logoped... A fost cu atat mai complicat ca nu scotea niciun sunet, nici macar acel "a" de care spunea Camel... Sa priveasca gura, nici vorba, ca ii venea sa verse. Despre atentia de care spunea Corina, ce sa mai zic, ca dintr-o ora cat dura sedinta, abia cumula 5 minute (compuse din fractiuni de secunda) in care era efectiv atent. Porțiunea pozitiva in cazul lui, ca fractiunea de secunda cat privea gura, echivala cat ora intreaga, astfel ca evolutia a fost deosebit de buna. Chiar daca in cabinet parea munca in zadar, pe drumul spre casa incepea sa faca exercitiile (nu imi pasa ca se uita lumea cu dispret la noi considerandu-l prost educat ca scotea limba, umfla obrajii, sufla cu zgomot, scotea diverse sunete...). La noi, timpul de "cotitura" a fost inițialul cuvant care a venit dupa 3 luni de exercitii aparent fara efect. Apoi totul a decurs aproximativ de la sine, chiar vreo 6 luni am intrerupt logopedia (doamna psiholog nu a mai fost disponibila si nici nu vroiam sa mergem la altcineva), iar din toamna facem logopedie doar in sensul de corectie a sunetului. Ca material de lucru, pentru baiatul meu a avut un mare succes un set de planse cu copii care rosteau anumite sunete. La planse se uita, imita, problema era cand trebuia sa priveasca o persoana. Apropo de spune Corina, ca la 5 ani devine mai atent, la noi asa s-a intamplat: de cand am reluat logopedia (chiar implinea 5 ani), sta o ora la masuta, executa comenzile pentru exercitii, repeta sunetele si cuvintele, nu mai are crize de opozitie, si asta in situatia in care de multe ori sedintele nu mai au pauze de joaca sau nici macar nu ii mai arata carti pe baza carora sa vorbeasca (ii plac foarte mult cartile) sau sa faca si ceva fizic, ceea ce pentru el ar fi mai relaxant, fiind mai "vioi"... Pe langa fracțiune "tehnica", un rol capital l-a avut psihologul pentru ca i-a dezvoltat increderea in el, l-a motivat sa evolueze, pentru ca e "dependent" de incurajare, lauda. Un alt avantaj a fost faptul ca, la inceputul logopediei, desi nu scotea niciun sunet, intelegea tare numeroase cuvinte, iar cum pentru el totul trebuie sa aiba un sens (el cumplit de greu repeta silabe sau cuvinte pe care nu le intelege si crede ca nu inseamna nimic, parandu-i-se inutil sa le spuna), a inteles parca, faptul ca daca deschizi gura intr-un anumit fel, ceea ce e in creierul tau este auzit si de altul si iti poate indeplini anumite dorinte fara sa fie necesitate sa tipi si sa dai din picioare. Exact atunci s-a produs declicul...
camel
camel
la toate evalurile pe partea de logopedie am auzit aceeasi parere unica: la inceput e foarte important sa inteleaga si sa spuna cuvinte
abia cand are in vocabular macar 50 de cuvinte se incepe corectia pe partea de pronuntie
caci daca de la primele cuvinte se insista sa le spuna si corect, copilul poate fi frustat si sa se blocheze din nou pe porțiunea de verbalizare
aproape un an tudor a raspuns la intrebarea "cati ani are?" "atru"..abia acum spune clar "patru"..culmea, cand tocmai si-a serbat ziua si trebuie sa raspunda "cinci" :-P
formykid
formykid
Data inscrierii: 28/Ian/2009
Asa cum spunea cineva sunt extraordinar de diferiti copiii, la fiimea, 3 ani si 2 luni, care adora sa se plimbe, observ ca cel mai bine functioneaza repetitia cuvintelor dupa mine pe afara e.g pe malul Crisului- arat apa si vorbesc despre apa mirandu-ma de n ori, etc :wizard: si spune si ea intr-un final apa, papadia deocamdata este un gen de papabie iar in casa abtibildurile sunt bibidiuri. Well, in general jucariile sunt combinatii de bibi luate cate cate vrea ea :smartass:

Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Ora este GMT + 2 ore  
Pagina 1 din 1  

Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje