Pagina de start a forumului Copii-cu-autism.MyForum.ro

Copii-cu-autism.MyForum.ro
PROGRAM DE RECUPERARE
Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje
Cum se poate opri comportamentul autostimulativ?
anasperanta
Nu conteaza stelutele,conteaza cine sunt
anasperanta
Data inscrierii: 07/Dec/2006
Raspunde cu citat (quote)
E o intrebare care ma framanta,eu fac tot posibilul sa o opresc din aceste indeletniciri,ma implic o fac sa rada ,ma joc cu ea ,o tin de vorba ,ii arat ceva (ex o carte),daca plange ii spun o fraza dintr-o reclama de la televizor care ii place si o fac sa zimbeasca,daca rade prea tare incerc sa ii spun ceva ce o intereseaza ,dar cel mai usor o opresc scotind-o afara la plimbare,plescaiala din limba, incerc sa ii bag degetul in gura ,la clantaneala din dinti la fel,cand geme o mangai,si tot asa...voi ce faceti cum va descurcati?

iuliana
iuliana
Data inscrierii: 11/Dec/2006
daca am considera ca aceste comportamente autostimulative sunt rezultatul de cele mai numeroase ori al unei frustrari este clar ca cea mai buna solutie este inlaturarea sursei frusrarii.
Citisem de curand ca si autostimularea poate avea un rol pozitiv daca este singura activitate a copilului pentru că astfel el isi mentine "creierul activ"
Daca manifestarile au ca si cauza o anumita frustrare aceasta trebuie descoperita si inlaturata, dar mai exista si posibilitatea intocmirii unui program prin care copilul cu autism sa fie invatat sa faca fata frustrarii-de fapt asta este mai indicat, deoarece in viata reala se va confrunta cu mule situatii frustrante si e bine sa invete sa le faca fata corespunzator-nu prin autostimulari, caci daca ii idepartam doar sursa riscam sa ii cream o dependenta copilului-de nedorit!
Alte variante ar mai fi:
IGNORARE: DACA autostimularea sa un comportament nedorit sunt produse cu scopul de a va atrage atentia cea mai buna solutie este sa va prefaceti ca nu ati vazut nimic, pt a nu fi manipulati de copil..
Redirectionarea catre alte activitati frumoase-jocuri, placute de copil, subtil, fara sa isi dea seama este atras in altceva spre a uita de autostimulare, asta va solicita destul de mult, căci presupune ca in permanenta sa fiti langa copil si sa ii oferiti o alternativa-un schimb/altceva de facut..daca face ceva nedorit cu mianile-le flutura...sau altceva ii sunt luate usor, si cu un cantecel daca stitit ca ii place ii distrageti atentia catre un joc cu palmele-unde invata-impreuna cu mainile adultului sa faca ceva acceptat din punct de vedere social si isi rezolva si necesitatea interna pe care i-o cere organismul de stimulare.
Ideal este sa se reuseasca sa se combine aceste variante..si daca mai cunoaste cineva si altele cu placere vrem sa le auzim,..ca eu am ramas momentan in pana de idei

ANDREIAS
Data inscrierii: 16/Ian/2007
Foarte buna intrebare afanyt... :thumbsup:

Ai dreptate Iuliana, si pe noi logopeda ne-a indicat sa-i dam mereu ceva de lucru copilului atunci cand este agitat...
Cand plecam in oras are o jucarie in mana...un bat...o floare... flowers mai nou ne duce sacosa...si e tare incantat ca este de folos

Acasa modelam ceara de albine topita cu un pic de ulei...facem gardut, cale ferata, copaci, cirese, mere , pere...
Am luat si plastilina...dar nu-i place textura...asa ca o amesteca in bile mari...

Avem si un joc de "pioneze din plastic" pe care le infige pe o tablita si face casute, masini, bradut...iarba, nori...
Sunt piese mici...ca un fel de lego infipte pe o plasa...ies tablouri frumoase yay mai greu este sa le desprindem noi...sunt f marunte...

In ultimul timp este preocupat sa decupeze cu foarfeca tot ce gaseste... :oops:

Cum se poate opri comportamentul autostimulativ? Cum se poate opri comportamentul autostimulativ?
Vezi profilul utilizatoruluiTrimite mesaj privat
de unde putem face rost de "material"?
iuliana
iuliana
Data inscrierii: 11/Dec/2006
Ma refer la jucarii adecvate si care sa nu aiba preturi exorbitante...
Am cautat in tot Bucurestiu si nu sunt prea multumita no nu gasesc mare lucru in supermarketuri...

gabi.b
Data inscrierii: 19/Apr/2007
Sambata am fost cu Andreea la o intalnire cu parintii si copii din asociatia noastra . Am avut activitati de desen , pentru a face mici obiecte de decor . Locul in care ne-am intalnit a fost o sala extrem mare , de spectacol , cu ecou , ceea ce stiam din start ca Andreei nu-i va placea . M-am dus mai devreme caci vroiam sa prind sala goala sa aiba timpsa se acomodeze . Dar cand am intrat una din fetite plangea cu tipete si Andreea si-a pus speriata mana la urechi a alergat in toate directiile , a zis ca vrea la toaleta ( asa face cand vrea sa scape ) . Ce mai ...dupa ceva timp am reusit s-o pun pe un scaun dar vorbea intr-una spunea ,,spunem ingerasul(rugaciunea) si apoi plecam . Cred ca a repetat asta de 100 de ori , vroia sa-si auda vocea e clar ca o deranja galagia...TReptat a cedat si a inceput sa alerge sa manance biscuiti , sa se simta in largul ei . Dupa vreo 2 ore am venit acasa , era tare obosita de la atata turuiala , n-a tacut o clipa , cum trecea pe langa fetita care plangea tresarea punandu-si mainile la urechi. Demult n-am mai vazut-o asa , e un comportament care apare la ea in conditii de stres : zgomot , lume, sala mare cu ecou....
nico_g

Data inscrierii: 12/Feb/2008
Si Razvan intr-o vreme isi punea mainile la urechi cand nu vroia sa auda ceva. Cand il cert inchide ochii strans si pune mainile la urechi si atunci ii spun "stiu ca ma auzi si ma vezi" iar el rade. Mai punea mainile la urechi la anumite reclame la televizor. De fapt se intampla cam asa: ii place o reclama sau melodie, le recunoaste dupa inițialul sunet si vine de fiecare data in fuga la televizor sa le vada si tot asa o lunga perioada de timp si apoi brusc incep sa-l enerveze si stinge televizorul cand le aude sau pune mainile la urechi. Acum face din ce in ce mai rar, chiar deloc, dar multa vreme a reactionat asa. La fel si cu jucarii, carti... face o pasiune pentru ceva apoi brusc uraste lucrul acela si il arunca. Am rezolvat problema spunandu-i de nenumarate ori ca daca arunca poate lovi pe cineva sau strica ceva prin casa si mai bine sa puna lucrul respectiv in cutie, pentru reclame ii spuneam ca nici mie nu-mi plac dar ma uit ca asa este programul etc. Nu stiu ce intelege dar pentru el este nevoie sa ii dau intotdeauna o explicatie logica, un argument, cu calm(daca tip la el face mai rau).
formykid
formykid
Data inscrierii: 28/Ian/2009
Jocul cu parul mamei insotit de un fel de inganare-mai ales dupa ce nu prea am mai alaptat- este sau nu comportament autostimulativ oare? Are deja 1 an si 10 luni.
Faza se intampla inainte sa adoarma.
nu e motiv de ingrijorare
ju

Data inscrierii: 06/Ian/2009
daca nu ati sesizat si alte manifestari care sa va ingrijoreze acest gest oricat v-ar parea de ciudatel l-am intalnit, se pare mai ales la baieti, frecvent. Personal am var bun care se juca cu urechea mamei cam pana a terminat gimnaziu si acum termina cu succes o facultate si nu are nici un fel de tulburari-pe cuvant.
E devreme sa va ganditi la ce ar putea fi mai rau decat daca revin nu cumva ati mai observat alte comportamente deranjante, astept cu nerabdare mai multe detalii despre copil

formykid
Merci mult de raspunsul fără întârziere flowers E fetitza... Pe mine nu ma deranjeaza rau de tot chestia, dar mi-e sa nu se repete si in alte contexte cu "public" strain si cateodata rautacios :(.
Hmmmm...Daca e obosita se joaca si cu parul lui tati....La inceput nu-i placea dar acum daca nu mai pot sa o tin doar eu in brate...se multumeste cu ce are...Cand o mai vizitam pe soacramea-mai rar :p si e intuneric o accepta si pe ea...pe intuneric numai...
pare o necesitate afectiva
ju

sunt gesturi de tandrete normale, la varsta sa are necesitate sa dea si sa primeasca multa afectiune dar din ce reiese pare a fi mai degraba o forma de atasament, poate fi si teama de a fi lasata singurice...e o presupunere..a nu se traduce ca o certitudine..cat timp petrece singurica...nu singura in casa ci singura pur si simplu in sesnsul ca adultii sunt poate in alta camera sau au alte treburi si nu au timp pentru ea. Ar putea fi vb si de o forma de atentie, sunt multi factori care determina astfel de comportamente...
In mare pentru ca fetita se apropie de 2 ani..semne de intrebare si de ingrijorare sunt daca:
Nu are un vocabular minim de genul : mama, tata, pipi, da, nu, da-mi, papa, apa..
Daca nu are contact vizual cu cei dragi, cel mai periculos semn este cand nu isi recunoaste numele/nu reactioneaza daca este strigata
Alt semn de ingrijorare ar fi daca nu raspunde la comenzi simple, vino la mine, da mie....
Pana la urmatoarea reauzire multa sanatate si pentru fetita si pentru restul familiei

Data inscrierii: 27/Dec/2007
Buna formykid,sunt Lili -mama Denisei de 3ani si 8 luni si nu vreau sa te sperii dar si ea avea obiceiul asta....mie imi era tare draga...sugea la san si se juca cu parul meu..inganatul deasemeni...De jocul cu parul s-a dezobisnuit insa de inganat nu si inca nu vorbeste .
atentie la pericole ascunse
ju

[quote="lili"]Buna formykid,sunt Lili -mama Denisei de 3ani si 8 luni si nu vreau sa te sperii dar si ea avea obiceiul asta....mie imi era tare draga...sugea la san si se juca cu parul meu..inganatul deasemeni...De jocul cu parul s-a dezobisnuit insa de inganat nu si inca nu vorbeste .[/quote]

Acestea sunt comportamente normale, firesti ale copiilordar spuse intr-un anumit context pot produce confuzie si crea anxietate.

Revin si amintesc pentru a avea motive de ingrijorare pentru mamica in cauza sa revada acele cateva indicii si sa ne povesteasca daca a observat acele manifestari la copilul sau.

Eu sper sincer sa fie simple coincidente si fetita de aproximativ 2 ani sa aiba o evolutie si o dezvoltare normala si armonioasa.

Copilul simte toate nelinistile parintelui si le traieste in felul lui propriu asa incat e mai bine sa gasiti in permanenta argumente in a-l privi pe copil optimist, asa incat sa nu sufere alaturi de dvs ingrijorarile.

formykid
Lili, dar bebeluseasca o zicea?
mama zicea?
BB zice mama cu adresa( eu stau toata ziua cu ea, soacramea ma viziteaza din an in paste chiar daca nu sta decat la cateva zeci de kilometri :p si in rest toate combinatiile de silabe posibile, especially cu zeze.
Multa sanatate tuturor.
Eu oricum imi iubesc mogaldeatza, sunt dascalitza si sunt "prea obisnuita" cu copii tupeisti si care vorbesc mult si prost, deci nu ma deranjeaza in mod expres chestia cu non-vorbitul in limba adultzilor. Doar ca ar fi mai usor sa zica atunci cand o doare ceva etc

ju

noi dascalitele sa le numaram sunetele la bietii copii si doctorii le numara degetele asa ca asta e...avantaju este ca le putem oferi o educatie cat mai adecvata si putem spera sa fim niste parinti model-eu chiar imi vor nespus asta...
multa sanatate si sa ne auzim cu bine

Data inscrierii: 04/Noi/2008
baiatu meu are 4 ani si este cu SA ,dar comportament autostimulatv nu a avut pana acum...dar...de 2 luni a inceput cu leganatu si cu datu din manute in fata ochiilor ca sa nu mai spun k,cand vrea sa-mi arate ceva isi pune degetu in fata ochiului si parca tinteste locu sau obiectu ce vrea sa-l arate; toata mulțimea spune si da din cap cand il vede k este autostimulare dar ce sa faci si dak o sa dispara nu spune nimeni .
Dar cel mai groaznic pt noi este k zbiara toata ziua si fuge incontinu ,nu stiu ce sa mai fac chiar si cand vb cu el tipa toata ziua trebe sa-l tin ocupat dar nu mai rezist; as vrea sa stiu dak mai sant copii asa k al meu si ce mai este de facu.

ju

[quote="morgos adina"]baiatu meu are 4 ani si este cu SA ,dar comportament autostimulatv nu a avut pana acum...dar...de 2 luni a inceput cu leganatu si cu datu din manute in fata ochiilor ca sa nu mai spun k,cand vrea sa-mi arate ceva isi pune degetu in fata ochiului si parca tinteste locu sau obiectu ce vrea sa-l arate; toata mulțimea spune si da din cap cand il vede k este autostimulare dar ce sa faci si dak o sa dispara nu spune nimeni .
Dar cel mai groaznic pt noi este k zbiara toata ziua si fuge incontinu ,nu stiu ce sa mai fac chiar si cand vb cu el tipa toata ziua trebe sa-l tin ocupat dar nu mai rezist; as vrea sa stiu dak mai sant copii asa k al meu si ce mai este de facu.[/quote]

etichetarile celorlalti pot fi rautacioase, pot fi oricum vreti sa le traduceti dar nu pot fi oprite asa incat mai degraba noi cei care le primim putem invata sa nu le mai permitem sa ne faca rau...

cat despre aceste comportamentente de impotrivire si reactii exacerbate sunt pe de o parte explicate prin varsta micutului-4 ani este considerata in psihologie varsta micii adolescente-etapa a negativismului cand cel mic pare de o incapatanare iesita din comun...

chiar si asa nu puteti sta modest spectator,ceea ce va voi spune e destul de greu de pus in prcatica, veti avea trebuință sa va inarmati cu rabdare si nervi de otel daca va doriti cu adevarat sa scapati de aceste manifestari...:
1E important sa observati ce anume declanseaza acele comportamente nedorite si ce urmareste copilul sa obtina prin felul agresiv in care se manifesta:
posibile explicatii: vrea sa atraga atentia, vrea sa primeasca ceva, vrea sa scape de o sarcina primita, acestea ar fi cele mai frecvente iar solutia este sa contracaram aceste efecte prin opusul rezultatului pe care il asteapta copilul
DECI;
DACA ATI OBSERVAT CA MANIFESTA ACELE COMPORTAMENTE CA SA PRIMEASCA ATENTIE, IL IGNORATI PANA CAND SE CALMEAZA, IGNORAT INSEAMNA SA NU PRIMEASCA NICI MACAR ATINGERE VIZUAL, NIMIC, NICI O REACTIE, NICI O CLIPIRE-DACA E GREU-PUTETI IESI DIN INCAPERE...
DACA VREA SA PRIMEASCA CEVA NU VA PRIMI CEEA CE CERE IN ACEST MOD, LA FEL RAMANE IGNORAT PANA SE LINISTESTE, DUPA CA S-A CALMAT I SE OFERA O FORMULA ACCEPTATA DE A FORMULA SOLICITAREA SA, DAR ATENTIE-NU VA PRIMI DE FIECARE DATA CEEA CE DORESTE CHIAR DACA O VA SPUNE FRUMOS, LA INCEPUT E IMPORTANT SA PRIMEASCA SPRE A INVATA ACEASTA FORMULA DAR ULTERIOR VA NECESITă SA FACA FATA SI REFUZULUI DACA VRETI SA AIBA O REZISTENTA CAT DE CAT LA FRUSTRARE, PENTRU CA SOCIETATEA ASA E CONSTITUITA-EU STIU SA CER ATAT DE FRUMOS, GRATIOS SI DIPLOMATIC O CASA-DAR VAI MIE CA NU-MI DA NIMENI SI NU MA APUC DE URLAT...

ULTIMUL CAZ-ERA DACA FOLOSESTE ACEL COMPORTAMENT CA SA SCAPE DE O SOLICITARE-DE ACESEMENEA- NU CEDATI PANA CAND INDIFERENT CAT DUREAZA COPILUL TREBUIE SA CEDEZE- E VORBA AICI DE DETINEREA CONTROLULUI-DACA DE EX ATI REZISTAT O ORA TIPETELOR SALE DAR ULTERIOR ATI CEDAT COPILUL A INTELES CA PE VIITOR TREBUIE SA TIPE SI MAI RAU CA SA FIE LASAT IN PACE, ASA INCAT DACA LA INCEPUT POATE DURA ORE IN SIR CA SA AVETI SUCCES TREBUIE SA II DEMONSTRATI CA SUNTETI MAI PUTERNIC.
REGULA-NU FACETI SOLICITARI GRELE DE CARE CREDETI CA NU VA VETI TINE PANA LA CAPAT, PE CARE COPILUL NU LE POATE REALIZA SAU NU AVETI TIMPUL NECESAR SA INSISTATI PANA CAND VA CEDA COPILUL.

ALTE REGULI IMPORTANTE:
formarea autonomiei personale este vitala:
copilul sa doarma in camera sa, solitar sau cu frate/sora, daca e in camera cu parintii sa aiba patul sau separat
copilul sa manance/sa isi puna apa sa bea singur
copilul sa se imbrace/dezbrace/incalte/descalte singur-mic ajutor la incheietori
copilul sa primeasca mici sarcini responsabilitati-sa ude flori, sa duca un bagaj, sa ajute la pusul/stransul mesei/duca/aduca obiecte la cerere-cat mai des, cat mai divers si sa raspunda pozitiv la toate ființele importante

mult succes, si abia astept sa imi povestitit cum merge aceasta formula daca o puteti aplica

Data inscrierii: 04/Noi/2008
Va multumesc pentru raspuns dar problema este ca Angelo cand vrea ceva cere elegant pe cand cu tipatu avem alta problema ,el nu ne baga in seama tipa si cand i fericit si cand i suparat el oricum tipa toata ziua .
terapeutii spun ca face stârnire vizuala .
nu stiu cand o sa inceteze dar este foarte stresant :wall:

ju

stârnirea vizuala nu vad ce legatura are cu tipatu...
asta pe de o parte...
pe de alta parte am uitat sa intreb la ce nivel e dezvoltat limbajul baiatului....
cat despre bucată cu cerutu frumos-care e reactia daca oricat de elegant ar cere nu poate primi?-cu alte cuvinte il refuzati?
E f important de precizat pentru ca unii parinti uita ca la fel de important ca cerutu frumos este cresterea rezistentei la frustrare si crearea unui copil adaptat, nu de alta da si eu pot cere atat de frumos si diplomat, si in toate modurile o casa ca nu cred ca imi da areva...
Ideea este ca intr-adevar trebuie verificat patternu comportamentului-daca este raspuns agresiv la o frustrare sau daca este o autostimulare, pentru ca se actioneaza diferit in functie de fiecare in parte
In întâia varianta aceea de tipat ca sa ii agreseze pe ceilalti si pentru ca este constient ca celorlati nu le place ceea ce face atunci se merge pe varianta ignorati, dati time-out sau/si luat anumite privilegii...
Daca insa e vorba de autostimulare - redirectionat si distrasa in permanenta atentia catre altcve a mai productiv...
Daca e vorba-asta nu stiu-de limbaj slab dezvoltat invatat/ajutat sa comunice-stimularea la max a limbajului
Cam atat momentan-mult succes

formykid
Eu pentru masturbare o fac hopa de vreo douazeci de ori sau o gadil.
Nu stiu cand va incepe sa inteleaga conceptul de rusine.D-asta mi-e greu la cresa dar n-am ce sa fac. "Sar la cap" cu cate ceva la ingrijitoare, la educatoare-care e o "ursuzutza" eufemistic spus desi i-am spus ca si eu lucrez in invatamant.... Probabil pe la 3 ani va intelege ce e rusinea...Eu cel putin nu imi aduc aminte nimic inainte de 3 ani...

formykid
Nu o mai duc la cresa. Clar. Cred ca totul era din cauza pampersului si daca nu vrea sa i-l dau jos i-l dau. Nu mai tin seama de ce citisem prin tratate de psihologie ca e bine sa ignori, de o luna si ceva nu mai face asta si am inceput cu clasicul si simplul nu e voie rusine.. :wizard: numai ma uit la ea daca are tendinta de a se pune pe burtica si intelege...si asa i-am spus si bunicii sa faca...cresa never again...pe langa faptul ca de-abea asteapta sa le spui ca este o problema si sa o ignore imi venea si cu tuse si muci dupa doar 2-3 zile de cresa...
multa sanatate si putere tuturor flowers
l.e. Cand fuge si face"mmm" e tot autostimulare sau ce ce? Eu o opresc atunci. E bine ca o opresc?

gabi.b
Daca face mmm , ar trebui sa observi daca ar putea zice :MA , in loc de mmm ,. incearca , fii perseverenta . Cat despre fuga...ar necesită redirectionata , n-ar strica sa-i iei o minge de sarit , din aceea cu coarne , ca sa-si stimuleze ,,vestibularul,, , e indicata in astfel de situatii .
formykid
formykid
Merci mult Gabitza. Eu incercam sa o opresc(caci stie de "nu" numai daca ma uit urat la ea, faza e ca bunica nu stiu daca o opreste intotdeauna... )In ce priveste mingea nu stiam daca pot sa-i iau inainte de 3 ani :) Se umfla cu pompa oare sau cu gura mingea aceea? Voi de unde ati achizitionat in Oradea ca sa ma duc la fix?

gabi.b
Eu am minge mare , din aceea de fitness, dar fetita ta fiind mica , exista la supermarket minge cu coarne pentru sarit , la Selgros cel mai probabil .
Cum se poate opri comportamentul autostimulativ?
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Ora este GMT + 2 ore  
Pagina 1 din 1  

Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje