![]() |
| Despre post. |
|
anasperanta
Nu conteaza stelutele,conteaza cine sunt
![]()
|
in Postul Pastelui, un crestin a inceput sa ajuneze in fiecare zi, pina la apusul soarelui. Toti colegii de serviciu il laudau pentru nevointa sa. Dar, intr-o zi, au chemat un preot sa le faca sfestanie la birouri. Cind i-au spus preotului despre nevointa colegului lor, asta a intrebat:
- Dar ai binecuvintare de la duhovnic pentru un post atit de aspru? - Nu, dar ma descurc, nu imi e greu. - Chiar daca nu iti e greu, tot e bine sa ceri binecuvintare de la parintele tau. Cind a ajuns la duhovnic, acesta l-a mustrat, spunindu-i: - Daca mi-ai fi cerut binecuvintare de la inceput, ti-as fi dat, dar ti-as fi dat ascultare sa nu stie nimeni in afara de sotia ta ca ajunezi. Dar asa, dupa ce te-au laudat toti, va trebui sa renunti la nevointa ta. Vei ajuna doar miercurea si vinerea. Si sa nu le spui ca eu te-am pus sa renunti la post. Ca sa te smeresti, sa le spui ca nu ai mai rezistat. Crestinul a facut asa. Dar a observat ca ii era greu sa ajuneze chiar si numai doua zile pe saptamina. Cind a fost biruit de foame, si a mincat intr-o zi de vineri dimineata, in loc sa se duca la serviciu s-a dus mai intii la duhovnicul sau: - Ce se inntimpla, parinte? inainte puteam sa postesc mult mai aspru, iar acum imi e gandul numai la mancare. - inainte te hraneai din laudele celorlalti. Dracul mindriei iti alunga foamea. Abia acum iti poti cunoaste masura adevarata. iti poti da seama de neputintele tale. Dar rabda. Ca nu e usoara calea mintuirii. Colegii de serviciu, vazindu-l ca a renuntat sa ajuneze in fiecare zi, au inceput sa rida de el, si il mustrau ca nu e in dispoziție sa se tina de ceea ce isi propusese sa faca. Dar parintele i-a spus: - Acum mergi pe calea bineplacuta lui Dumnezeu, cind nu stie stinga ce face dreapta. |
||||||||||||
|
Ultima modificare efectuata de catre anasperanta la 22/02/2008 14:44, modificat de 1 data in total _________________ Existam vremelnic prin ceea ce luam din jur dar traim Vesnic prin ceea ce daruim. |
|||||||||||||
| Doamne ajuta! |
|
gabriel
![]()
|
A intrebat Avva Iosif pe Avva Pimen, cum trebuie a posti.I-a zis Avva Pimen lui:e bine ca cel ce mananca in fiecare zi, cate putin sa manance,ca sa nu se sature. I-a zis avva Iosif:cand erai mai tanar nu mancai din 2 in 2 zile avvo?Si a zis batranul:cu adevarat si la 3, si la 4, si chiar la o saptamana.Si acestea toate le-au cercetat parintii si au spus ca este bine in fiecare zi a manca, dar putin; si ne-au aratat noua calea cea imparateasca ca este mai usoara[adica calea de mijloc-nici sa te imbuibezi, nici sa te infranezi prea tare]
Nota: Cuv. ''Avva'' inseamna ''parinte''si ii desemna pe Parintii foarte induhovniciti din Pustiul Egiptului in special. |
||||||||||||
|
|
|||||||||||||
|
gabriel
![]()
|
Zis-a Maica Singlitichia: de la vrajmasul este nevointa intinsa. Ca ucenicii lui fac aceasta. Deci, cum voi deosebi nevointa cea dumnezeiasca si imparateasca, de cea tiranica si diavoleasca? Aratat este; ca din masura cea potrivita. Toata vremea ta sa-fi fie o regula a postului. Sa nu postesti patru, sau cinci zile si in cealalte zile sa dezlegi cu multime de mancari. Ca preutindeni, trecerea masurii este facatoare de stricaciune. Tanar fiind si sanatos, posteste: ca vor veni batranetile cu slabiciune. Deci, pana cand poti, posteste, ca atunci cand nu vei mai putea, sa afli odihna.
|
||||||||||||
|
|
|||||||||||||
|
anasperanta
![]()
|
nu de mult am aflat de ce se posteste miercurea si vinerea ...
intro miercuri a fost vindut Iisus Hristos de catre iuda; iar intro zi de vineri a fost rastignit Mantuitorul nostru. |
||||||||||||
|
_________________ Existam vremelnic prin ceea ce luam din jur dar traim Vesnic prin ceea ce daruim. |
|||||||||||||
| Despre post. |
|
||
|