![]() |
| Drepturi copil cu handicap |
|
manai
Nu conteaza stelutele conteaza cine sunt
![]()
|
doar pentru taxa de habitat si de ecarisaj,dar tot e ceva !
|
||||||||||||
|
|
|||||||||||||
|
anasperanta
Nu conteaza stelutele,conteaza cine sunt
![]()
|
eu am reinoit certificatul de handicap al crinei si mi s-a dat o listuta cu drepturile care le avem...le voi enumera mai jos asa cum e scris in listuta mea.
GRADUL GRAV-COPII CU HANDICAP -bugetul de 91 de lei ii primeste intre 20 si 30 ale lunii... -alocatia de stat majorata 100%; -parintii/reprezentantii legali ai copilului pot opta intre asistent personal si primirea unei indemnizatii lunare de la primarie,cu exceptia asistentilor maternali,a celor care se afla in internate/CP-invatamant special. -gratuitate la medicamente,asistenta medicala gratuita si dispozitive medicale gratuite de la Casa de Asigurari de Sanatate'; -servicii gratuite de cazare si masa si pentru insotitorul copilului in unitati sanitare cu paturi,sanatorii si statiuni balneare; -la cerere,scolarizare la domiciliu,pana la max.26 de ani;educatie la patul de spital,pe durata spitalizarii; -elevii beneficiaza gratuit de masa si cazare in internaltele scolare,iar studentii beneficiaza la cerere,de reducere cu 50%a taxelor pentru cazare si masa la cantinele si caminele studentesti; -prescolarii,elevii si studentii si asistentii personali au dreptul la locuri gratuite in tabere de odihna,o data pe an,indiferent de forma de invatamant; -gratuitate transport urban si interurban(bilete)pt.copii si pt.insotitorii/asistentii personali; -scutire pentru copil de taxa de habitat(gunoiul) -chirie la tarif minim pentru familia/persoana care are in ingrijire copilul; -imprumuturi fara dobanda de pana la 10.000de euro,pentru adaptarea unei locuinte/asigurarea unui singur mijloc de transport,pentru familia/persoana care are in ingrijire copilul cu handicap; -scutire de la plata rovignetei(in cdt.legii)pentru persoanele care au in ingrijire un copil cu handicap; -copii cu HIV/SIDA beneficiaza de o alocatie lunara de hrana,pe perioada in care este ingrijit de familie; -program de fapt redus pentru parintele care are in ingrijire copilul,pana asta implineste 18 ani; -card pt.parcare gratuita pt.reprezentantii legali ai copilului; -gratuitate pt copil si insotitor laintrarea la spectacole,muzee,activ artistice. |
||||||||||||
|
_________________ Existam vremelnic prin ceea ce luam din jur dar traim Vesnic prin ceea ce daruim. |
|||||||||||||
|
gabi.b
![]()
|
Toate astea sunt in legea 448 . Cat despre achizitionarea unei masini , nu e bine ...
Nu poti achizitiona masina (vorbesc ca si familie in care ai un copil ) , deci nu poti lua masina fara taxe , decat daca ESTE PE NUMELE BOLNAVULUI SI ESTE MASINA ADAPTATA , UNEI DEFICIENTE LOCOMOTORII . Asta v-o spun cu siguranta ca e asa . Pe langa rovigneta gratuita(pentru care trebuie intocmit un dosar ) , familia are dreptul la loc de parcare gratuita ( in fata blocului , sau imprejur unde exista parcare amenajata ) pentru asta se merge la serviciul parcari din orasul in care locuiti . Cat despre imprumutul bancar , e foarte dificil de obtinut , in inițialul rand trebuie gasita banca dispusa sa faca asta (dobanzile toate vor fi platite de catre stat ) iar noi trebuie sa ducem o aprobare de la ANPH cum ca ,,da sunt fonduri ,, . Am vazut la tv cazurui in care statul nu a platit la timp bobanzile iar banca a incasat de la persoana cu handicap acele dobanzi , deoarece banca are interesul de a incasa la timp acele dobanzi ,,...omul (cu handicap) era ..la mijloc nefiind de vina cu nimic deoarece el isi platise bucată lui de rata . |
||||||||||||
|
|
|||||||||||||
|
angela
![]()
|
trebuie sa imi rezolv si eu problema cu rovinieta si parcarea
am sa imi sun " pila" ca eu nu merg sa stau la cozii doamne fereste am de organizat conferinte ![]() |
||||||||||||
|
_________________ E USOR A SCRIE VERSURI CAND NIMIC NU AI A SPUNE |
|||||||||||||
|
lili
![]()
|
MULTUMESC |
||||||||||||
|
_________________ „Să nu-i educăm pe copii pentru lumea de azi.Această lume nu va mai exista când ei vor fi mari. Şi nimic nu ne permite să ştim cum va fi lumea lor. Atunci să-i învăţăm să se adapteze.”(Maria Montessori) |
|||||||||||||
|
ani
![]()
|
Eu nu sunt lamurita altceva...si Gabi are tot gradul 1(grav);dar mi s-a zis ca nu ma pot angaja ca asistent personal,ca nu mai fac angajari,ca e criza,bla,bla,bla...Nu i se incalca astfel drepturile?Nu avem nici un avocat pe forum?
![]() |
||||||||||||
|
|
|||||||||||||
|
gabi.b
![]()
|
Raspuns pentru Angela , trebuie sa mergi personal pentru intocmirea actelor pentru rovigneta si parcare raspuns pentru Ani , DA se incalca drepturile copilului conform legii 448 orice persoana cu handicap are dreptul de a avea un asistent personal . DOAR FAMILIA ARE DREPTUL DE A OPTA PENTRU INDEMNIZATIE ! din pacate in conditiil;e de criza se incalca absolut orice drept ! Dar nici indemnizatia nu e de neglijat , unde mai pui ca poti lucra cu carte de munca in alta parte ...
|
||||||||||||
|
|
|||||||||||||
|
simo z.
![]()
|
Acte necesare pt rezervarea unui loc de parcare in apropierea domiciliului:certif de hand. al bolnavului,copii xerox dupa actele de identitate a parintilor ,a bolnavului ,certif de inmatriculare a masinii talonul masinii copie contract de munca al asistentului personal si o cere tip iar pt rovinieta la fel doar ca mai trebuie o declaratie notariala a ambilor parinti ca copilul sau bolnavul este a lor si au necesitate de rovinieta pt a se deplasa cu copilul .Asa ca cine are permis auto si masina profitati ca satatu nu va zice ce drepturi avem am aflat si eu intamplator
![]() |
||||||||||||
|
|
|||||||||||||
|
ani
![]()
|
Gabi situatia noastra e asa:in iunie trebuie sa ne reinoim certificatul,pana atunci primim indemnizatie,dar eu as vrea sa fiu asistent personal de anul acesta.Eu lucrez in alta parte ce e drept(in timpul de fata) dar sunt part-time,adica lucrez numai sambata si duminica si,din cate stiu,pot lucra astfel si cu contract de colaborare,nu neaparat cu carte de munca.Am tot intrebat si pe la comisie si pe unde trebuie depuse actele si tot o dau cu criza asta,ca nu se fac angajari acum.Nu vreau ca altcineva sa se ocupe de Gabi,vreau sa fiu eu acea persoana.
|
||||||||||||
|
|
|||||||||||||
|
anasperanta
![]()
|
ani... ca sa poti fi asistent personal la copilul tau,nu ai voie sa fii angajat in alta parte cu carte de munca...deci trebuie sa renunti la locul de munca care il ai acum...le spui ca ai renuntat la locul de munca ca sa poti avea grija de copil, caci nu mai faci fata...eventul faci cerere ptr audienta la primar.
dar mai intai sa te mai duci o data la primarie sa intrebi...daca copilul are dreptul la insotitor....tu stii ca are dreptul dar te mai duci o data si intrebi,eventual te pregatesti si cu legea 448 o scoti la imprimanta...si ii arati paragruful unde se incadreaza copilul tau. |
||||||||||||
|
_________________ Existam vremelnic prin ceea ce luam din jur dar traim Vesnic prin ceea ce daruim. |
|||||||||||||
|
gabi.b
![]()
|
Chiar daca esti asistent personal , ai dreptul de a lucra in alta parte 4 ore E legal ! Emil are cartea de munca bagata ca si asistent personal si mai are 4 ore , cartea de munca bagata in alta parte , asta cu acceptul primariei , chiar eu am fost cu el cand au zis ca se poate dar numai la 4 ore si cartea de munca in original tre sa fie bagata la primarie..
|
||||||||||||
|
|
|||||||||||||
|
angela
![]()
|
gabi,daca iei incalca legea eu de ce nu as face-o?
daca ma pot fufila ,de ce sa nu o fac? hai ca la alba e mai simplu ca la voi poti rezolva si din telefon doar fracțiune cu notarul de care zice simo nu se poate dar in rest orice. |
||||||||||||
|
_________________ E USOR A SCRIE VERSURI CAND NIMIC NU AI A SPUNE |
|||||||||||||
|
gabi.b
![]()
|
Pai eu n-am nici o treaba , tre sa duci actele care le-a insirat simo , ma refeream la declaratia notariala..daca ai cine sa faca asta in locul tau...ma refer la depunerea actelor ...nu-mi place sa-mi las trebuirile pe mana altora ..sa semneze in locul meu de exemplu si sa depuna acte in locul meu .
|
||||||||||||
|
|
|||||||||||||
| Drepturi copil cu handicap |
|
||
|

Nu poti achizitiona masina (vorbesc ca si familie in care ai un copil ) , deci nu poti lua masina fara taxe , decat daca ESTE PE NUMELE BOLNAVULUI SI ESTE MASINA ADAPTATA , UNEI DEFICIENTE LOCOMOTORII . Asta v-o spun cu siguranta ca e asa . Pe langa rovigneta gratuita(pentru care trebuie intocmit un dosar ) , familia are dreptul la loc de parcare gratuita ( in fata blocului , sau imprejur unde exista parcare amenajata ) pentru asta se merge la serviciul parcari din orasul in care locuiti . Cat despre imprumutul bancar , e foarte dificil de obtinut , in inițialul rand trebuie gasita banca dispusa sa faca asta (dobanzile toate vor fi platite de catre stat ) iar noi trebuie sa ducem o aprobare de la ANPH cum ca ,,da sunt fonduri ,, . Am vazut la tv cazurui in care statul nu a platit la timp bobanzile iar banca a incasat de la persoana cu handicap acele dobanzi , deoarece banca are interesul de a incasa la timp acele dobanzi ,,...omul (cu handicap) era ..la mijloc nefiind de vina cu nimic deoarece el isi platise bucată lui de rata .