![]() |
|
gabi.b
Nu conteaza stelutele,conteaza cine sunt
![]()
|
Asta e Vali , multumim . Intradevar scolile de la noi s-au transformat , insa cum am zis drumul e lung...Cei care au frecventat pana anii trecuti aceste scoli sunt copii cu complicații sociale si mai putin cu nereguli terapeutice , de aceea pentru mine a fost un soc ( nu stiu daca ma intelegeti) , dar acesti copii dispar , fiind inlocuiti de copiii cu dificultăți medicale . Cealalta scoala din orasul nostru are copii hipoacuzici , iar a noastra autisti si copii cu deficiente locomotorii . Avem lift in scoala ,pentru acestia din urma , programul scolar incepe ( prin bunavointa dascalilor deocamdata) sa se schimbe , ei nu au incotro si sunt nevoiti sa-i puna la lucru pe copii ...Eu pusesem ordinul5379 , am si subliniat partile interesante pentru parintii care spun ca in scolile speciale sunt 20 de copii i clasa , ceea ce e mult si legea zice altceva...
|
||||||||||||
|
|
|||||||||||||
|
vali
Nu conteaza stelutele conteaza cine sunt
![]()
|
La noi in oras (100.000 locuitori) nu exista nici-o scoala speciala, am fost in audienta la directorul DGPC-Vaslui si mi-a spus ca scolile sunt obligate sa primeasca copii cu autism si ca alternativa ar mai fi un centru de zi nou inaugurat anul trecut in Barlad pentru copii cu sindr.Down si autism. Nu stiu ce scoala se face la un centru de zi dar nu mi-as dori copilul sa mearga acolo, deoarece banuiesc ca acolo vor fi copii cu dificiente grave cu unele manifestari iar el nu este chiar asa. La gradinita de masa s-a integrat f. bine dar la scoala cerintele sunt mult mai mari.
Daca copilul vorbeste bine asta nu inseamna ca problema este rezolvata, ieri l-am pus sa povesteasca ce a inteles din povestea "Scufita rosie" si mi-a spus exact cum scrie in carte, urma sa-mi mai spuna si pe unde sunt semnele de punctuatie (deci el nu stie sa faca un rezumat, el se straduieste sa invete pe de rost ca o poezie), etc. etc. |
||||||||||||
|
_________________ Bogdan, august 2002, autism infantil, face ABA la "Cristi's Outreach Foundation" |
|||||||||||||
|
gabi.b
![]()
|
Tocmai pentru ca il stiu pe Bogdan , el nu e pentru centru de zi ! Inttr-o scoala se face scoala , el ar face fata ,doar probabil ca ii trebuie un profesor de sprijin . Andreea are un copil n clasa ,Sergiu , care a fcut primii ani intr-o scoala de masa , stepby step, care are un program un pic mai lejer , dar programa scolara e aceeasi . A invatat sa scrie sa citeasca , sa socoteasca , foarte multe lucruri bune . Acum intr-a 5-a , mama lui a hotarat ca e mai bine aici la speciala , unde continua programul de scoala inceput . La noi in oradea nu exista la gimnaziu step by step , deci ar fi trebuit sa urmeze cursuri la o scoala tipica , cu profesori si programa mult prea incarcat . Dumnezeu stie cum e mai bine...O sa vezi si tu pe parcurs ,...
|
||||||||||||
|
|
|||||||||||||
|
vali
![]()
|
1. Am o colega de servici care are un baiat de 26 ani autist, a facut 8 clase la scoala normala+sc. profesionala si nu lucreaza, are ajutor...
Nu pot sa spun ca nu l-a ajutat scoala sa devina mai independent (face cumparaturi, plateste impozit, etc.), dar datorita faptului ca copii nostri au perioade bune si mai putin bune cu greu pot face fata cerintelor la locul de munca, as fi mai multumita daca ajutorul acordat de stat sa fie mai substantial pentru un trai decent, in alte tari este de 5000$/luna (poate ne vom alinia si noi cu timpul) si sa munceasca pentru a mai rotunji veniturile doar cei care pot... 2. A doua capcana in care pot cadea parinti: cunosc un caz, un baiat de 19 ani autist, fiu de pastor, mama inginer, a facut 8 clase la scoala normala cu medii de 10 la mate.(face inmultiri complicate mintal). Mama s-a lasat de servici ca sa se ocupe de el, dar baiatul la 19 ani nu lucreaza din aceleasi motive (nu vorbeste cu persoane straine, perioade de progres si regres,etc.). Nu i-au facut niciodata certif. de handicap, a.i. cei de la DGPC nu pot sa-i acorde un ajutor deoarece considera ca daca a terminat 8 clase la scoala normala si nu este inregistrat la ei cu probleme, poate sa munceasca iar acum este intretinut de parinti. |
||||||||||||
|
_________________ Bogdan, august 2002, autism infantil, face ABA la "Cristi's Outreach Foundation" |
|||||||||||||
|
sanda
![]()
|
vali incearca la scoala normala pentru linistea ta sufleteasca,asa am facut si eu.nu stii cum o sa evolueze copilul pe parcursul anilor,poate se altera ceva si la voi pina atunci,iar din clasa a 5 cea il muti altundeva daca vezi ca nu e bine . eu am ales greu scoala speciala dupa 4 ani de step by step,dar am focuto pentru copil sa se simta el bine la scoala sa mearga cu placere ,sa ramina cu ceva pentru ca sunt convinsa ca la scoala normala nu ar fi ramas cu nimic.tot ce face aici face cu placere e fericit si asta conteaza cel mai mult.este materie multa si fara rost nu merita sa-mi stresez copilul.iti doresc multa bafta
![]() |
||||||||||||
|
|
|||||||||||||
|
vali
![]()
|
Reninco : Proiectul Parteneriat pentru incluziune Iunie 2007 – Mai 2008
PROIECTUL Parteneriat pentru incluziune Iunie 2007 – Mai 2008 Scopul proiectului Sa contribuie la imbunatatirea educatiei copiilor cu cerinte speciale in perspectiva incluziunii sociale, cu accent pe cei care au mai multe necesitati. Obiectivele: Sprijinirea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului in elaborarea unei strategii nationale pentru educatia (invatamantul) cerintelor aparte si educatia (invatamantul) incluziv (a) Promovarea incluziunii copiilor cu dizabilitati severe profunde si a celor cu autism in sistemul scolar; Antrenarea principalilor parteneri si decidenti in câștigarea scopului (autoritati educationale, de protectia copilului si alte autoritati centrale, organizatii neguvernamentale nationale si alte structuri ale societatii civile). Activitati principale 1.Dezvoltarea unei strategii naþionale pentru educaþia (invatamantul) cerinþelor speciale in contextul incluziunii sociale 1.1Trecere în revistã a situatiei invatamantului pentru copiii cu CES din România ºi alte þãri, cu prioritate din UE 1.2Elaborarea componentelor unei strategii, pentru a acoperi educaþia cerinþelor excepționale ºi educaþia incluzivã in România 1.3Organizarea unor grupuri de fapt pentru a analiza componentele de strategie a proiectului 1.4Consultarea la nivel naþional asupra proiectului de strategie 1.5Elaborarea versiunii finale a strategiei naþionale pentru educaþia cerinþelor speciale ºi educaþia incluzivã 2.Un curs pilot de educaþie a cerinþelor deosebite si educatie incluziva pentru educatoarele din grãdiniþe obiºnuite 3.Încluderea copiilor cu disabilitãþi severe, profunde si asociate (componenta IMA – Ioana Monica Antoci) si a copiilor cu autism în sistemul educaþional 3.1Analiza de situatie pe fiecare grup in parte, grupuri de consultare, finalizarea unor materii utile 3.2Dotari pentru grupe si/sau clase din unitati scolare care urmeaza sa includa copii cu surdocecitate sau cu autism (asigurate direct de UNICEF). Coordonator (director) de proiect, Conf. univ. dr. Traian Vrasmas |
||||||||||||
|
|||||||||||||
| Hotar. nr. 1251/13 oct.2005(invatam. spec. si spec. integr.) |
|
||
|