|
natanael_dobra
Nu conteaza stelutele,conteaza cine sunt

| Data inscrierii: 15/Ian/2007 |
| Mesaje: 82 |
| Localitate: MONTREAL |
|
 |
Am scris la o mamica cateva din zecile de jocuri care sunt utile in surescitarea limbajului... Inca nu sunt disponibile pe siteul meu pt ca nu le-am scris pe toate iar pe cele pe care le-am scris nu le-am corectat.
Poate va sunt utile...
Jocuri de stimulare orala...
Jocuri pe care le puteti face cu copilul.
1. Colectie de frunze... Mergeti cu copilasul in parculet. Rupeti cate 2 frunze din fiecare soi de pom sau planta. Din acelasi soi o frunza sa fie marisoara si alta sa fie micuta. La inceput folositi doar 2 marimi... mare si mic... ulterior puteti introduce si mijlocii...pt a invata copilul aceasta diferenta. Faceti cu aceste frunze mici colectii in doua cutiute sau in doua plasute de hartie. Dupa ce ati realizat colectia puteti ruga copilasul sa scoata dintr-o cutiuta o frunza... in timp ce o scoate si o priveste verbalizati cu el despre caracteristicile frunzei... este verde, este mare, este frumoasa... sau daca este micuta... este verde este micuta si frumoasa...
Puteti folosi si obiecte sau jucarii...
2. Jocul care imita instrumente muzicale.
Bum bum bum face toba mea... si bateti cu manutele intr-o toba...
Zing-zing – face vioara... si imitati miscarile pe care le face o persoana care canta la vioara...
Fluierati ... si mimati cantatul la fluier...
Dang-dang – face chitara ... si imitati miscarile ...
Rugati copilasul sa faca si el la fel.
In final rugati copilasul sa spuna cum face vioara, chitara, toba,,, si alte instrumente.
3. Luati un bol marisor si putin adanc cu apa. Umpleti acest bol cu apa pana la jumatate. Dati copilului cat mai multe mingi micute din plastic sau latex sau alte obiecte care pot pluti la suprafata si care sa nu se sparga daca vor cadea langa bol. Rugati copilul pentru inceput sa mearga la o distanta de 2-3 metri si rugati-l sa arunce aceste obiecte in apa. In timp puteti mari aceasta distanta...
Aceasta activitate este distractiva si este utila in realizarea coordonarii ochi-mana
4. Cumparati cateva pungi cu macaroane de diferita marimi... foarte mari, mici sau mijlocii. Colorati aceste macaroane in colorații diferite... alb, rosu, galben, albastru, verde..... Faceti rost de o sarma din cupru sau alumini care sa nu se indoaie si rugati copilasul sa insire pe aceasta bara cateva bucati de macaroane de fiecare culoare cate una,,, mare, mica sau mijlocie. Rugati copilasul ca sa duca spre un capat anumite macaroane... du macaroana rosie groasa in capatul celalalt. Lasati copilasul sa prinda cu mainile abele capete si sa le incline intr-o parte sau alta ... sa se joace cu ele.
Puteti sa folositi si inele colorate sau daca nu va deranjeaza zgomotul puteti realiza pe o bara de metal cateva cutii de conserve decupate la capete insirate pe bara. Colorati aceste cutii in culorile principale si rugati copilasul sa bata cu o lingura intr-o anumita conserva de o anumita culoare. Puteti face cu marimi diferite de conserve sau cu aceeasi marime.
Prin aceast joc puteti invata culorile sau dimensiuni... rosu, albastru, mare, mic, mijlociu, lung, scurt.... depinde ce anume doriti.
Aceste notiuni sunt destul de imprtante...
5. O alta activitate ciudata prin care puteti imbogatii vocabularul copilului sau invata variate notiuni este activitatea cu incaltaminte cu sau fara fermoar.
Prezentati copilului incaltamintea din casa... cizmele, pantofii, sandalele etc...
Pt copilasii mai micuti rugati sa spuna care este incaltamintea mamei, care este a tatalui si care este a lui. Alegeti cate o pereche din fiecare si intentionat imprastiatile pe suprafata aleasa intr-o ordinea aleatoare. Rugati copilasul sa sorteze perechile care se aseamana. In timp ce faceti aceasta activitate cu el puteti sa povestiti copilasului la ce foloseste fiecare tip de incaltaminte.
Aceasta activitate ajuta copilasul sa-si formeze si sa-si exerseze activitati de a alege ce se aseamana...
6. Luati un saculet si ascundeti in el obiecte teribil de cunoscute copilului. Rugati copilasul sa introduca manuta in saculet si sa aleaga un obiect. Nu-l lasati sa priveasca in saculet... si rugati copilasul sa spuna ce obiect a ales. Dupa ce numeste obiectul lasati-l sa-l scoata din saculet. Daca nu reuseste sa numeasca obiectul lasati-l sa-l scoata totusi din saculet dupa cateva incercari si descrieti obiectul ... apoi puneti acest obiect din nou in saculet..
Atentie... puneti doar obiecte foarte familiare.
Evident ca puteti sa faceti acest exercitiu si cu sacul de cumparaturi. Sa vedem daca ghicesti ce am cumparat... si-l lasati sa introduca mana in saculet si sa scoata un fruct sau o leguma... depinde ce anume cumparati.
Acest exercitiu este foarte important pentru stimularea simtului tactil si a memoriei vizuale foarte importante in dezvoltarea cognitiva a copilului.
7. Cumparati o lupa... si stimulati curiozitatea copilului, Culegeti cu copilasul o din parculet tot felul de obiecte... un con de brad, o frunza, o crenguta, o pietricica etc... sau pur si simplu luati lupa cu dvs la o iesire in padure sau in parculet. Utilizati aceasta lupa pentru a mari obiecte micute... chiar si o furnica... si povestiti cu cupilasul despre aceste obiecte. Puteti descrie astfel indiferent ce activitate si puteti sa satisfaceti curiozitatea copilului, sa raspundeti la intrebarile acestuia, sa atingeti impreuna cu el deosebite feluri de rugozitati si sa invatati cu el notiuni ca fin, dur, taios, ascutit, neted...
Nu uitati sa invatati copilasul sa tina lupa...
8. Cumparati 2 - 3 pensule diferite pentru vopsit. Desenati pe ele o fata suparata, una vesela si una incruntata. Puteti face aceasta si pe pungi de hartie sau pe boloane sau diferite obiecte... Acest joc este until in invatarea emotiilor. Prezentati copilului aceste obiecte si rugati-l sa faca ca si ele... faceti si dvs ca si el in timp ce spuneti o anumita propozitie legata de sentimentul respectiv...
Incruntat... acu am sa te mananc cu tot cu papucei…
Suparat... nu vrau sa mananc acest morcov...
Vesel… te-am prins banditu-le… acu ai s-o patesti… si gadilati copilasul…
Puteti sa realizati acestor fete o barba, o mustata, sprancene .. prin aceasta puteti sa invatati notiuni noi.
Aceeasi activitate o puteti realiza la oglinda...cand se invata notiunea de eu... tu sau notiuni legate de trupul nostru.
9. Descult. Cand iesiti la picnic sau la padure sau chiar in parc..
Descaltati copilasul si mergeti prin iarba, pe nisip, pe asfalt...Explicati copilasului ce simtit si ce simpte el.. iarba este moale... asfaltul este caldut, nisipul este fin...
Aceasta activitate de exploatare senzorial-tactila duce la asocierea unor proprietati obiectelor.
10. Baba-oaraba pt mireasmă si gust
Pregatiti mai multe farfurioare in care sa taiati fructe si legume... Legati copilasul cu o banderola la ochisori si rugati-l sa se apropie de masuta, sau luati cate o farfurioara de pe masuta si apropiati-o de nasuc... Rugati sa va spuna ce anume este in farfurioara.
Aceasta activitate este premergatoare rezolvarii de probleme, exersarii memoriei visuale si olfactive.
Prin aceasta activitate puteti invata notiuni diverse... la care se asociaza un diferit miros...
Aceeasi activitate o puteti realiza cu fructe pentru gust si veti putea invata... dulce, acru, amar, sarat...
11. Pune mana unde pun eu....
Este un joc de invatare vizuala a diferitelor parti ale corpului.
Dvs spuneti... puna manaaaaa peeeeeee ____ nas...
puna manaaaaa peeeeeee ____ ochi..,
puna manaaaaa peeeeeee ____ cap... cot, genunchi, picior ...
12. Carti cu imagini si cu scurte povestioare...
13. Daca aveti calculator
Puteti sa inregistrati vocea copilului apoi puneti sa se auda ce a spus. Copilasii asculta cu placere propria voce. Ascultarea
|