|
angela
Nu conteaza stelutele,conteaza cine sunt

| Data inscrierii: 04/Sep/2008 |
| Mesaje: 368 |
| Localitate: alba iulia |
|
 |
Recuperarea
Foarte multi parinti a caror copii bolnavi de autism au auzit de recuperare, li se pare un cuvant neadevarat, dar eu vin sa va spun ca nu este o iluzie ci exista sansa de a fi recuperati. Dar de asemenea vreau ssa va fie clar ca recuperarea nu inseamana vindecare. Noi nu avem nici cea mai vaga idee cum ar fi putut sa fie copilul nostru inainte de a fi „intoxicat”. O sa va dau un exepmplu. Imaginati-va un grup de copii loviti de un autobuz. Nu puteti spune ca ei au fost vindecati de acest accident. Ei si-au putut pierde abilitata de a merge, dar cu susținerea terapiilor ei si-au recapatat aceste abilitati din nou. Si le-au recuperat.
Acest cuvant ”recuperare” nu are o simpla definitie. Unii parinti cred ca fiul/fiica lor este recuperata doar pentru ca a dormit toata noaptea, altii cred casunt recuperati doar pentru ca s-au putut integra intr-o clasa normala, desi au mici umbre ale vechiului comportament si numai cei mai apropiati si-ar da seama de lucrul acesta. Oricare ar fi definitia, lucrul sigur este c acesti copii pot sa se faca mai bine. Unii insa sunt recuperati mai repede insa altii mai tarziu, calatoria este mai lunga.
Ce inseamana recuperarea?
Ne uitam la problemele pe care le au copii nostri. Pot sa aiba o intraga istorie despre probleme cum ar fi diareea, constipatia, refluzul si disfunctii la sistemul imunitar. Pot aceste lucruri sa fie vindecate sau cel putin rezolvate? Da, si in calitatea noastra de fiziieni , este de datoria noastra sa facem acest lucru posibil. Am observat ca daca aceste boli sunt tratate comportamenul autistic se imbunatateste. Si de aceea vedem unele imbunatatiri in dispoziția copiiilor nostri. De exemplu, am avut un copilas care avea candida. In momentul in care a scapat de aceasta infectie, acesta a inceput sa vorbeasca, sa poarte o conversatie.
Recuperare controlata
Prin aceasta formă intelegem o supraveghere medicala continua pentru a nu pierde progresele pe care le face copilul, petrnu ca daca aceste suplimente medicamentoase sunt intrerupte , copilul regreseaza. Un alt scenariu este cel al copilului care regreseaza in fiecare primavara datorita alergiilor din aceasta perioada. Aceasta regresie pe timp de primavara, poate conține o intoarcere la comportamente obsesiv-compulsive, o crestere a impulsivitatii si o pierdere a concentrarii, sau o intoarcere la un rationament intunecat. Astfel ca, acwsti copii au nevoie de control continuu in ceea ce priveste dieta lor speciala, suplimentele, si controlul farmaceutic pentru a le mentine starea de progres si nu de regres. Ei pot sa fie extraordinar de fragili incat daca sunt asaltati de alergii sau o raceala, o sa aiba de sufeit in ceea ce priveste progresul. Dar , ei pot sa continue sa aiba anumite obiceiuri, sau comportamente mai putin obisnuite care necesita munca. Cumplit de des, pe masura ce copilul incepe sa paraseasca starea autistica, pot sa se gaseasca in una, sau doua dintre urmatoarele maladii: comportament obsesiv-compulsiv impreuna cu anxietate, atentia dificil de atras acompaniata cu hiperactivitate, si comportament constand in sindromul Tourette. Spre exemplu in cazul aceluiasi baiestel de care am amintit mai sus, lui ii trebuia sa manance din papuc tot timpul. Acesti copii pot sa demonstreze o infinitate de comportamente. Dar ne putem ocupa de ele. Cel putin, acum copii nostri invata, comunica si se bucura de viata. E o adevaata plăcere sa=i vezi pe acesti copiica interactioneza cu alti copii, ceea ce in trecut nu se intampla deloc. Este insa diicil pentru parinti sa accepte putinul progres pe care il fac copii lor, si vor mai mult si mai mult. Si de aceea treaba mea nu se termina niciodata, dar parintii se bucura de aceste progrese pentru ca stiu de la ce au plecat, pentru ca unii copii sunt destul de dificil de controlat si unii sunt chiar foarte violenti. Si atunci putem sa zicem ca exista sansa insa si pentru acesti copii care au fost voinic afectati de acest sindrom.
Doctor fiind, conditia fiului meu m-a determinat sa lupt in continuare si sa gasesc diferite metode de a ajuta acesti copii.
O sa va povestesc experienta noastra si a copilului nostru Joshua. Joshua , al patrulea nostru copil s-a nascut împlinit sanatos, bineinteles, urmand sa-si primeasca toate vaccinurile care se administreaza noilor ascuti. Evoluția lui a fost un proces normal, a inceput sa se rostogoleasca, sa stea in picioare, sa se joace cu jucariile. Insa la 2 luni a fost destul de bolnav, avand repetate infectii la ureche si o operatie de hernie si i s-au administrat numeroase antibiotice. Desi a trecut prin toate acestea ii placea foarte mult sa stea in jurul oamenilor . Inițialul lui Craciun a fost deosebit, s-a bucurat de cadourile primite si a inceput sa arate cu degetul lucrurile si a inceput sa mearga. Dar inca nu vorbea ci doar bolborosea . Apoi a primit vaccinul MMR(vaccinul impotriva pojarului, rubeolei; efectele adverse ale acestuia sunt: pojar atipic, artrita, encefalita, moarte, meningita, inhibarea nervilor, infectii ale urechilor). Dupa acest vaccin am observat o decadere in expansiunea fiului nostru. A continuat insa sa faca lucruri naturale , dupa care au urmat inca 2 vaccinuri DTP(vaccin impotriva difteriei-, tetanus-;efectele secundare ale acestuia sunt: autismul, febra, anorexia, vomitatul, pneumonia, meningita, convulsii febrile) si HIB. Apoi ne-am mutat in alta casa. De atunci a devenit extrem de introvertit, in propria lui lume. A ajuns dependent de videouri, obisnuind sa se uite la acelasi video iar si iar. Obiceiurile lui la mancare au realizat de asemenea limitate, mancand doar cartofi prajiti, sunca, prajituri si un litru de lapte pe zi. Apoi avea obiceiul sa fuga de acasa. Era de asemenea imun la durere, putand merge pe carbuni aprinsi fara nici o problema. Am stiut atunci ca ceva se intampla cu Joshua. Pe atunci , oamenii nu prea stiau de boala aceasta si le era îndeajuns de greu sa priceapa ca de multe ori nu-l puteam potoli. Acum, la 12 ani, Joshua e uo adevarata bucurie. Este independent, vorbeste in propozitii, si nu sunt probleme de comportament. Insa acum ne ocupam de recuperarea capacitatii mentale, ceea ce reprezintă materialul de cercetare de care ma ocup.
Posibilitati de recuperare:
In momentul acesta vorbim de o recuperare care implica principalele abilitati academice si sociale adecvate pentru dezvoltarea prieteniei. Cred ca daca te uiti la copii nostri, 20% sunt recuperati, dar multora le sunt administrate suplimente alimentare si diete. Circa 5% isi revin total si nu necesita sa li se administrze mai mult de o vitamina pe zi si niste omega-3 acizi grasi.
Consider recuperarea insemnand faptul ca diagnosticul de autism nu mai este pus in dreptul copilului. Ei pot sa aiba de exemplu deficit de atentie, dar nu mai este vorba de autism. Si apoi, daca il trimiti e copil la neurolog, sa fie testat, el va putea spune ca nu mai e bolnav de autism. As spune ca un procentaj de 20-25% din copii ajung la acest stadiu.
As mai spune ca 30% din copii care sunt supusi acestor interventii vor avea o forma mai usoara de autism. Acestia au nespus de putine probleme. Ei dorm bine, se bucura de scoala, si se comporta bine, dar in activitatile lor zilnice se lupta cu acelea care solicita cititul, matematica si gandirea abstracta. Teribil de multi vor trece prin scoala prin interventii curative si multiple interventii terapeutice. Ei vor vedea lucrurile intotdeauna in mod diferit Si ii apreciez deosebit de mult pentru ca ei vor vizualiza si vor experimenta lumea noastra in mod diferit si pana la urma ne vor invata ei pe noi.
Urmatorul procent de 20% sunt copii care vor avea o buna intelegere a ceea ce inseamna mancatul, dormitul, igiena si vor avea un tonus muscular si putere. Vor avea insa deficituri vizibile in ceea ce priveste vorbitul, matematica, limbajul, locomotia si musculatura. De exemplu ei vor avea probleme in ceea ce priveste butonarea, sau tinerea in mana a unui creion. S-ar putea sa nu poata sa scrie foarte bine.
Apoi sunt alti 20% care sunt destul de „tari”. Le administra dietele necesare, vitamine, minerale si uleiuri, ne luptam cu alergiile lor, lucram la sistemul lor imunitar dar ei se lupta in continuare.
Pe masura ce acesti copii extind trebuie sa fie supravegheati deoarece sunt foarte creduli si sinceri. Cei mai multi nu vor recunoaste ce inseamna inselarea, pericolul, sau nu vor intelege consecintele unor comportamene si de aceea sunt suficient de ingrijorat, pentru ca exista foarte putini medici care se ocupa de acesti copii cu autism si ma gandesc la cei care nu beneficiaza de un tratament special. Ei devin foarte violenti nu sunt sub supraveghere medicala si sunt intr-o conditie medicala netratata care poate sa fie foarte dureroasa. Scopul meu este sa construiesc facilitati pentru acesti tineri si adolescenti autisti, unde sa fie preparata hrana pentru dieta fiecaruia si suplimentele necesare fiecaruia. Vreau ca toti sa poata sa fie ingrijiti si protejati si sa aiba un loc care sa le ofere tot ceea ce au trebuință poate in mon\mentul in care parintii lor nu mai sunt.
Chiar si copii adolescenti pot fo recuperati, si adultii, insa este putin mai dificil in cazul lor. Insa nu trebuie sa li se administreze remediu medicamentos, pentru ca aceste medicamente au efecte secundare si recupererarea nu mai poate fi posibila. De exemplu am avut un autist de 30 de ani si prin interventia noastra am reusit sa il ajutam sa vorbeasca. Dupa aceea ne-a multumit ca l-am ajutat sa-si poata exprima gandurile. Acesti oameni au ganduri, dar pana nu facem ceva nu pot sa scoata gandurile astea.
toate aceste randuri sunt traduse din cartea scrisa de JENNY McCARTHY (statele unite)
|