Pagina de start a forumului Copii-cu-autism.MyForum.ro

Copii-cu-autism.MyForum.ro
PROGRAM DE RECUPERARE
Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje
simina2
Nu conteaza stelutele,conteaza cine sunt
simina2
Data inscrierii: 04/Ian/2007
Raspunde cu citat (quote)
Irina intelege deci cuvintele de baza...Deci este un inceput bun...STATUL IN CAP

De multe ori copii fac grozavii numai ca sa se bage in seama...asa face si Andrei...

Nu-l cert...pentru ca nu fac bine...dar nu-i mai dau atentie...plec de langa el cand nu-mi place comportammentul lui...

Mai nou face un fel de Yoga...sta inn cap cu piciorele lipite de perete...

Ce-o mai fi si asta?
Ca am incercat si eu si credeam ca mor cand mi-a venit tot sangele in cap...?

Cu respect,

STATUL IN CAP

Simina2
http://viata-sanatoasa.piczo.com/?cr=4&rfm=y
Vezi profilul utilizatoruluiTrimite mesaj privat
Armina
Armina
Data inscrierii: 17/Feb/2007
Simina,
Si fiul meu face asta ,mai ales cind vine de la scoala si este tensionat,este o modalitate sigura pt el de a se calma.Tine de aceeasi problema a disfunctiei senzoriale .Uite cum se explica stiintific:
-Cind vorbim de sensuri ne gindim la auz ,vaz etc.Pe linga acestea avem si niste sensuri despre care nu stim si anume cel vestibular si proprioceptiv.Sensul vestibular se gaseste in urechea interna si asigura organismului uman informatii despre pozitia capului in raport cu suprafata pamintului,miscarea corpului nostru prin spatiu si balanta.In urechea interna exista niste receptori (niste celule )care inregistreaza fiecare miscare pe care capul si corpul nostru o face ,daca stam natural sau cu capul in jos,daca mergem sau ne rotim etc.Acesti receptori sunt stimulati de gravitate.Atunci cind un copil are probleme de ineficienta procesare senzoriala aceasta se reflecta si in comportamentul lui.Multe miscari au efect de calmare ,deci copiii cu astfel de complicații vor cauta intotdeauna aceste tipuri de miscare care ii ajuta sa proceseze eficient informatiile senzoriale si sa isi regleze sistemul nervos.
"Copiii care cauta senzatii vestibulare pătrunzătoare niciodata par sa nu se opreasca din miscare,pentru ei niciodata nu este destul.Pentru a procura aceste senzatii copilul va cauta sa reziste gravitatiei in diferita feluri.De ex el se va aseza cu capul in jos,va atirna cu capul pe marginea patului sau se va aseza in cap si se va invirti.Copilul va cauta in permanenta senzatii viguroase si intense catarindu-se, invirtindu-se pentru o perioada neobisniut de lunga pentru ceilalti ,dindu-se in leagan ,invirtindu-se pe o roata in parc sau pur si necomplicat in cerc miscindu-si capul dintr-o parte in alta .El va vi intotdeauna in miscare sarind de la o activitate la alta fara a se putea concentra prea mult asupra unei activitati.Desi este intotdeauna pe fuga ,miscarile lui vor fi lipsite de precautie si lipsite de coordonare"(citatul din ghilimele este din cartea The out-of-sync child )

Deci nu este ceva extraordinar de care trebuie sa ne speriem ci doar sa ii intelegem si sa ii ajutam .Voi scrie mai numeroase despre asta ,pina atunci e bine sa citesti cu atentie la subiectul despre sensory processing disorder si postarile lui Emil c
sper sa nu se blocheze pc-ul...
iuliana
iuliana
Data inscrierii: 11/Dec/2006
e întâia data cand citesc o explicatie logica pt aceste bizarerii, si ciudat-prima data cand o accept f usor, mi se pare f relevant ceea ce ne-ai explicat, eu personal avand (constientizata de mai de mult) o problema la nivelul analizatorului vestibular-numa` ca eu sunt taman invers-nu suport invartitul de ex-mi se face rau si daca vad pe altcineva in fata mea ca se invarte fara incetare. Aceeasi disfunctie am inteles ca ar explica de ex si "raul de masina".
Bun-am inteles explicatia-acum intrebare-ce ne facem totusi ca aceste comportamente sunt "dezadaptative"-neacceptate social ca fiind normale, si daca se petrec in public copilul va fi perceput ca un ciudat..cea ce nu e de dorit? no

simina2
Data inscrierii: 04/Ian/2007
MULTUMESC MULT ARMINA PENTRU DETALIILE OFERITE ! :thankyou:

Sincer si eu stam in cap cand eram mica...devenisem o perfectionista...de la banala "lumanare"...am ajuns sa fac gimnastica ca si Nadia Comaneci....

Si ma simteam superb...
Acum nu mai pot face nici roata...cosuletul ...nu mai zic de spagat...

Sotul meu sustine ca are la serviciu un coleg care face yoga ...si noaptea doarme in cap...efectiv sta sprijinit de perete cu capul pe o foaie de hartie...

Da, doar tu si cu Emil stiti teribil de numeroase despre ADHD...
Si el mi-a mai tradus cand l-am rugat...
Iuliana, esti atata de draguta...si eu caut rezolvari...raspunsuri...solutii

Cu respect,

STATUL IN CAP

Simina2
http://viata-sanatoasa.piczo.com/?cr=4&rfm=y
Armina
Armina
Data inscrierii: 17/Feb/2007
Iuliana,
Majoritatea adultilor cu autism isi descriu comportamentele autostimulative ca fiind de natura senzoriala.Tot ei spun,si asa scrie si in toata literatura asta despre sensory prosessing disorder, ca aceasta foame de senzatii sau suprasaturare cu senzatii poate fi dirijata catre comportamente acceptabile social dar care produc acelasi rezultat.Adica daca unui copil ii place sa se invirtesca in cerc pentru ca in acest mod isi procura senzatiile vestibulare de care are nevoie pentru a-si regla sistemul nervos,ii poti oferi si directiona incet catre activitati care produc aceste senzatii adica datul in leagan,datul pe topogan.De ex eu i-am cumparat fiului meu un scooter pentru copii cu care se da in casa ,nu face chiar prea multa galagie fiindca am vecini sensibili.Se invirteste cu el pina ametesc eu (ca el nu ameteste niciodata).Sunt o multime de activitati care nu costa bani si se pot face acasa si ii pot ajuta pe copiii nostrii sa functioneze mai bine in viata de zi cu zi si sporeste si eficienta terapiilor(ABA,logopedie ).Emil a tradus si a pus la dispozitie niste materiale care eu cred ca sunt la fel de utile ca si testul Portage.,nu stiu daca le-a folosit cineva inca.
Temple Grandin ,o autista celebra ,care isi desrie cu o acuratete impresionanta aceste trairi senzoriale spunea ca modul in care le poti controla depinde de cit de mult este afectata persoana respectiva ,de cognitiv,dar tot ea spunea ca orice copil poate fi cumva invatat sa le constientizeze si sa se abtina.Si apoi sa ne gindim ca un copil nu petrece tot momentul in public sau la scoala ci mai mult acasa ,asa ca daca cel putin acasa ii vor fi intelese aceaste nevoi sunt sanse sa functioneze mai bine la scoala .Cel putin la noi asa se intimpla.
luana
luana
Data inscrierii: 21/Oct/2007
am citit abea acum ce ati scris despre comportamentul autostimulativ (ma refer la statul in cap si invartitul) si ma gandesc cat de mult am gresit pana acum ca l-am oprit pe Raul sa faca lucrurile astea...de-acum inaite voi sti si il voi lasa ....cand se invarte lasa putin capul pe spate si il roteste in sensul invers de invartire(seamana cu un dans), ... nu l-am lasat sa se invarta de frica sa nu-i fie rau, si cand sta in cap ma tem sa nu-si rupa gatul... dar daca il supravegez fara sa intervin cred ca e ok.... Raul a fost diacnosticat cu hiperlaxitate ligamentara, este atat de elastic incat isi poate duce cu usurinta piciorul la gura, degetele de la mana si le indoaie atat de tare ca aproximativ ca isi atinge incheietura mainii.... cu asta am noroc ca nu-si rupe ceva la cate giumbuslucuri poate sa faca... :thankyou:

gabi.b
Data inscrierii: 19/Apr/2007
Luana , si statul si invartitul in cap tine de ,,vestibular,, , deci inca odata in plus ar ajuta o minge sau o trambulina de camera , toate astea stimuland ,, vestibularul,, , astfel incat , Raul nu va avea nevoie in plus sa faca aceste lucruri...Odata ce-l pui sa sara acest simt isi ,,satisface nevoile,, si atunci nu va mai trebui sa stea in cap . Pur si simplu , Raul nu are o perceptie buna asupra pozitiei trunchiului sau ... :mbounce:
gabi.b
gabi.b
Luana , revin la ce am scris mai sus , adica , pe celalalt forum la TERAPII , o sa gasesti un topic cu numele : TERAPIA PRIN JOC/INTEGRARE SENZORIALA/TERAPIE OCUPATIONALA , postat de Emil. Aici gasesti , un pic mai jos , caracteristicile difuntiilor senzoriale ( acelea care sunt insirate ) . cauta acolo la disfuntia senzoriala vestibulara si vei gasi caracteristicile lui raul ,la hiposenzitivitate . Tot acolo dupa ce vei citi despre fiecare disfunctie senzoriala , o sa poti intelege mai numeroase despre simturi . Copilul trebuie urmarit , pentru a ,,repara,, ce se poate , adica a stimula cumva ,, simtul,, respectiv .
luana
luana
multumesc Gabi, imi esti de mare ajutor... am citit ce a scris Emil despre dinsfunctii si am inteles mai bine neregulile din comportamentul lui Raul....am descoperit ca Raul este hipersensibil la stimuli tactili.... referitor la disfunctia vestibulara are cate ceva si din hiper si din hiposensibilitate...nu agreeaza actvivitatile fizice cum ar fi (datul in leaga, mersul cu bicicleta, mersul cu saniuta)
e precaut cu miscari lente, sedentar si evita riscul...
in schimb ii place sa se invarta , sta cu capul in jos pe marginea patului, sta in cap....merge pe bordura tinandusi perfect echilibru...
despre celelalte disfunctii voi mai vorbi. de acum voi sti ce am de corectat... :thankyou:

gabi.b
Sa stii ,Luana ca eu am aflat tarziu despre toate astea , adica atunci cand fata mea era deja maricica .Internetul a fost locul de unde m-am informat , medicii habar n-au , eventual iti dau un sedativ ceva , eu am intrebat dar m-am lamurit...In SUA , copilul de cand e mic face stimulare senzoriala , ca sa poata sa se lucreze cu el , am citit ca in America inainte de a incepe activitatea scolara , au mingi de sarit in clasa si copiii hiperactivi sunt pusi sa sara cateva minute pentru a-i ajuta sa se concentreze la ore . Si Andreea mea e teribil de precauta cu miscarile , nu leagan nu tobogan , refuza , dar acum chiar ii plac toate astea si asta dupa ce am pus-o sa sara azi vara pe minge . La inceput n-a vrut ii era frica si de minge , dar incetul cu incetul a inceput sa-i placa . Ceea ce e mai rau e ca in timp , adica crescand copilul , unele disfunctii dispar apar altele sunt mai proeminente , asa a fost la noi, de aceea spun ca e un pas mare sa stii DE CE face , sa nu te sperii si daca poti sa iei ceva masuri e ...perfect :thumbsup:
luana
luana
daca nu gasesc minge de fitnes in cel mai scurt timp Raul imi rupe paturile... i s-a stricat trotineta si nu-si mai gaseste starea... sambata merg in metro e singurul loc unde nu am cautat...

gabi.b
Da o cautare pe Google cu titlul MINGE FITNESS , cautare in limba romana , vei gasi firme care le vand online . Sa iei cea mai mica marime , a mea are marimea 66 si Andreea are inaltimea de 150 cm . Raul trebuie sa stea pe easi talpile sa ajunga pe sol.
danielar63

Data inscrierii: 26/Oct/2007
gabi tot ce-ai spus sete ft adevarat,iar eu ca si tine am aflat tarziu despre toate astea pt ca nimeni nu-ti pune la dispozitie mteriale de unde sa afli de ce face copilul tau asa [ex.:se invarte,rasuceste capul,la fel facea si fetita mea pe la 3ani]nici macar doctorii.
dupa ce am citit despre toate astea ,am inteles ft multe din comportamentul ei si am inceput sa corectam,dar cum ai spus si tu unele se pierd apar altele.
STATUL IN CAP
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Ora este GMT + 2 ore  
Pagina 1 din 1  

Acest subiect este inchis, nu se pot crea sau raspunde la mesaje