![]() |
| TERAPIA ABA ...APLICATI ??? |
|
vergi
Nu conteaza stelutele conteaza cine sunt
![]()
|
Exista cineva care ne poate impartasi din experienta personala?
Folositi terapia ABA? Cine lucreaza cu copilul ? Cand ati inceput? Care sunt rezultatele? A inregistat copilul vreun progres? Scuze de avalansa de intrebari.... insa din ce-am citit eu... lucrurile ar fi excelente...
Multumesc.. celor ce-mi pot raspunde daca nu aici...pe adresa : mamanandu@yahoo.co.uk ![]() |
||||||||||||
|
|
|||||||||||||
| va ajut cu multa placere |
|
iuliana
Nu conteaza stelutele,conteaza cine sunt
![]()
|
Folosim ceva care se numeste discrete trial. ABA nu este o terapie, aba este o abordare, este ceea ce spune de fapt si numele, adica analiza comportamentului aplicata. Ca terapie specifica in abordarea ABA este cea ce se numeste Discrete trial, fac asta de 2 ani cu f multe si bune rezultate. Colega mea de lucru o gasiti tot aici-Ica. In cadrul acestei tehnici sunt de asemenea mai multe metode, in genul shaping, chaining..
Stiu ca la prima vedere si eu am crezut ca e o metoda dura-chiar un dresaj-dar asta se intampla doar la inceput, odata ce se intra in etapa de generalizari lucrurile devin mult mai firesti. Daca se aplica corect nu se poate sa nu dea rezultate. Atentie: se iau in considerare limitele, a nu se incerca metoda clasica daca vorbim de un QD sub 30%, in ceea ce priveste varsta, se pare ca mai greu dar se inregistreaza progrese si in cazul copiilor ceva mai mari.. De asemenea, specific aceste informatii pentru ca au inceput sa apara tot mai multi "cunoscatori" ABA care cred ca e sufic sa-ti insusesti aceasta tehnica pe care ar putea sa o practice oricine. Sunt necesare anumite cunostinte din domeniul psohopedagogic: am auzit/vazut incalcat flagrant principiul de baza al insusirii temeinice a cunostintelor-in traducere ABA masterare superficiala, nu reala, generalizari insuficiente (parinti care credeau ca daca baietelul lor arata pe jetoane 3 culori pot spune ca s-a realizat obiectivul invatarii culorilor-nimic mai fals); Alta gresala-incalcat principiul invatarii gradate, cu treceri sucesive de la usor la greu de ex inaintea formarii unui auz fonematic bun, inaintea consolidarii programelor de imitatie non verbala, chinuie bietul copil sa "imite propozitii". POt spune ca am incercat eu cu el un exercitiu simplu: spune "su", el raspundea "mi"-fusese exersat f mul "da-mi cartea" Alt exemplu: trebuie avut grija sa nu cadeti in pericolul de a-i crea copilului noi autostimulari sau sau sa ii creati noi reflexe conditionate nedorite..un copil cum i se intind mainile spre a-l lua in brate incepea sa sara-ce credeti... Rezultatele noastre sunt si meritul unui copil f bun cu multe resurse- am reusit sa il invatam sa comunice verbal destul de bine, l-am recunoscut scotea doar cateva sunete izolat...acum il invatam sa se joace-aici e satisfactia mea cea mai mare, deoarece un copil nu e implinit inafara jocului, cred asta, la fel cum cred ca aceste programe care fac parte din Discret trial-cunoscut ca ABA trebuie obligatoriu impletite cu: logopedie, ergoterapie, ludoterapie, kinetoterapie.. intr-un program individualizat pt copil |
||||||||||||
|
_________________ cu respect, iuliana |
|||||||||||||
|
nico
Nu conteaza stelutele,conteaza cine sunt
![]()
|
( sant )
|
||||||||||||
|
|
|||||||||||||
| TERAPIA ABA ...APLICATI ??? |
|
||
|

insa din ce-am citit eu... lucrurile ar fi excelente...