|
anasperanta
Nu conteaza stelutele,conteaza cine sunt

| Data inscrierii: 07/Dec/2006 |
| Mesaje: 841 |
| Localitate: Galati |
|
 |
PARINTELE PAISIE AGHIORATUL (grecia)
O trasatura a Staretului care nu s-a accentuat suficient este veselia.Veselia oamenilor duhovnicesti este virtute,iar rasul spontan este cuvios.
Adesea povestea istorioare pline de har care provocau un ras spontan.Aceasta o facea pentru a mangaia sufletele intristate.De numeroase ori,sub o simpla gluma se ascundea o noima duhovniceasca adanca.Facea jocuri de cuvinte si de etimologii.Avea insa si receptivitatea de a nu rani si a judeca pe cineva.Vom da aici cateva dintre ele:
...........................................................................
-Gheronda,ce faci aici?l-a intrebat un turist nepasator.
-Am grija de furnici sa nu se bata.
Altadata a fost intrebat cum isi petrece noaptea,iar el a raspuns:
-Ai vazut candelele care sunt pe cer?(Se referea la stele).Am ascultare sa le aprind in fiecare seara.
Odata a venit cineva si la intrebat:
-Parintele meu,cum voi dobandi trezvie?
-Sa te trezesti dimineata in fiecare zi.Uite si eu ma scol de atata vreme dimineata si nu am vazut inca nici o pricopseala.
O data Staretul a incercat sa sarute mana unui preot de curand hirotonit,dar acela din smerenie nu i-o dadea.Atunci i-a spus:
-Daca voiai sa ai mana numai pentru tine,nu trebuia sa te faci preot.Apoi a luat-o si i-a sarutat-o.
Un tanar ,cunoscut de-al Staretului,la vizitat odata la Schitul Ivirului.Purta ținută si o cravata foarte frumoasa.Staretul ,care se odihnea in cele simple a întrebuințat un mod original,dar totodata si hazliu,de a-l invata simplitatea,fara prea multe cuvinte.De indata ce l-a vazut,Staretul i-a spus glumind:"Imi dai putin cravata sa o pun acestui magarus,ca sa se bucure si el un pic?" Atunci acela a scos-o si i-a dat-o,iar Staretul a pus-o la gatul magarusului.Vazand aceasta,Staretul a izbucnit in ras si nu se mai putea opri.Acesta patanie i-a fost o lectie pentru totdeauna.De atunci nu a mai venit niciodata in Sfantul Munte purtand cravata.
|
|
_________________ Existam vremelnic prin ceea ce luam din jur dar traim Vesnic prin ceea ce daruim.
|