![]() |
| Vreau sa invat si eu |
|
anasperanta
Nu conteaza stelutele,conteaza cine sunt
![]()
|
tv-ul si la noi a fost o problema...la inceput credeam ca de aici ar fi problema caci ii placea cumplit de mult atomik, la un an jumate nu am mai lasat-o cu atomik-ul deschis, asculta muzica romaneasca non stop...apoi dupa cateva luni de dezvatare punea mainile la urechi cand incercam sa vad cum reactiioneaza daca mai asculta din cand in cand cate o melodie... si plangea exact la melodiile care ii placeau foarte mult...foarte greu a fost...nu stiam ce are de ce e asa ma chinuiam cu gandurile...nu credeam vreodata ca am sa ajung pana aici si sa nu rezolv situatia ei....
acum amintirile sunt dureroase...dar incerc sa ies, acum zambesc caci inima mea sa linistit, sa linistit in bine...iubesc tot ce mi-a dat Dumnezeu (bune sau rele)...iti vor sa ajungi si tu la puterea care o am eu acum draga mea. sunt aici pentru tine ...si ptr cei care au necesitate de ajutor. daca ai intrebari care te framanta...este o rubrica speciala creata "intrebari si raspunsuri".
acum e mai atenta la reclame cateva desene animate...deci e ponderat...si la calculator mai are acces,caci se descurca.iti voi arata ce ii place ei...la calc si unde se pricepe... |
||||||||||||
|
_________________ Existam vremelnic prin ceea ce luam din jur dar traim Vesnic prin ceea ce daruim. |
|||||||||||||
|
anasperanta
![]()
|
aici se relaxeaza crina...
http://www.poissonrouge.com/ http://www.uptoten.com/ http://pbskids.org/teletubbies/teletubbyland.html http://www.miniclip.info.ro/saituri+cu+jocuri+barbie+ isi cauta singura in calculator caci avem o rubrica in my computer pozele familiei ... ii plac pozelele si acum...dar e bine nu e ceva rau in asta. |
||||||||||||
|
_________________ Existam vremelnic prin ceea ce luam din jur dar traim Vesnic prin ceea ce daruim. |
|||||||||||||
|
danielar63
![]()
|
Lili un sfat ar fi sa incerci sa incerci sa ii faci un program la tv desi sigur va fi tare greu,sigur va opune rezistenta.imi aduc aminte la fel cum spunea si Ana ca si Claudia era fascinata de Atomik si mi-a fost ft greu s-o dezvat.o metoda care la noi a functionat extrem de bine a fost faptul ca am tinut-o tot momentul pe langa mine implicand-o in toate treburile casei atat cat poate ea sa faca ,laudand-o tot timpul ,recompensand-o si am observat ca ii place ft mult sa se simta utila.asta a ajutat-o ft mult si a scos-o din lumea ei.jucati-va impreuna chiar daca la inceput s-arputea sa nu participe,pe parcurs o sa inceapa sa se joace si ea.alti copii are in jurul ei?asta ar ajuta-o ft mult.
ce te face sa crezi ca fetita ta este autista? |
||||||||||||
|
|
|||||||||||||
|
lili
![]()
|
Observ ca are elemente autiste.Ea totusi comunica prin gesturi,stie ce vrea si face tot posibilul sa obtina,cunoaste utilitatea lucrurilor-de ex.imi da telec.sa-i schimb postul sau si le schimba singura de la butoanele tv-ului,daca ii este sete isi ia sticla,ma duce la chiuveta si-mi da sticla sa i-o umplu,daca n-are chef de somn se da jos din pat si aprinde becul.
Ne iubeste cuprinzandu-ne cu tărie de gat-si pe altii care-i sunt dragi. Se uita rar in ochii mei si la gura mea insa o face daca ii cant GHIÞA al Cleopatrei Stratan. Voi ce spuneti e autista? ![]() |
||||||||||||
|
|
|||||||||||||
|
danielar63
![]()
|
Lili,un copil autist are si abilitati unele chiar destul de dezvoltate.E bine ca iti arata ce vrea dar cum ti-am mai spus important e cum iti arata:arata singura cu degetul?(nu e acelasi lucru cu a intinde toata manuta)
Eu cand am incercat sa o dezvat de Atomik i-am mutat programul pe un alt canal undeva pe la sfarsit.Vreau sa-ti spun ca nu a tinut figura pt ca l-a gasit si acolo desi ma gandeam ca n-o sa-l mai gaseasca(ea fiind atunci cam de varsta Denisei). Denisa a mers pe varfuri?Mersul pe varfuri e sugestiv.A mea inca mai merge saltat pe varfuri. Se joaca cu ceilalti copii?Areizbucniri de furie pe care nu le intelegi? Elemente repetitive in comportament? faptul ca nu are contact vizual cu tine decat atunci cand are un interes ea ar fi un element autist pentru ca la fel facea si fetita mea. Eu nu pot sa-ti spun daca e sau nu autista pt ca nu sunt medic doar pot sa-ti impartasesc din experienta mea si sa te ajut daca pot cu un sfat sau cu o informatie. ![]() |
||||||||||||
|
|
|||||||||||||
|
lili
![]()
|
pe varfuri nu a mers nici izbucniri de furie nu are insa cu cei mici nu se joaca ,ii ignora iar daca-i plac le pune mana apasat pe cap.Adevarul e ca nu prea am copii in jur.V-am mai spus ca da cu capul de perete cand nu-i fac pe plac si uneori chiar in timp ce se joaca-e specific autistilor?
![]() |
||||||||||||
|
|
|||||||||||||
|
lili
![]()
|
arata cu degetul doar pe monitor-imi arata ce vrea sa vada
|
||||||||||||
|
|
|||||||||||||
|
danielar63
![]()
|
Asta cu datul capului de pereti am vazut-o si la copii normali asa ca nu cred sa fie specific autistilor.Dar ai citit ceva material despre autism?Pentru ca daca citesti iti spun sigur ca te lamuresti.Daca eu aveam dubii pana sa citesc in momentul in care mi-a picat pe mana niste materiale m-am lamurit.
|
||||||||||||
|
|
|||||||||||||
|
lili
![]()
|
sunt abia la inceput.....doct.mi-a spus ca nu-mi poate spune pana la 3ai daca e autista sau nu.N-am prea luat-o in serios.Drept sa-ti zic nu am stiut pana atunci ce inseamna autism.Citesc ce pot si eu de pe internet si-mi dau seama cat e de grav.Sper sa devin experta ca voi dar sa nu fie necesitate sa aplic fetitei mele.
|
||||||||||||
|
|
|||||||||||||
|
danielar63
![]()
|
Sincer cred ca nici una dintre noi nu stiut la inceput ce inseamna.Eu una stiam din filme.
Sincer imi vor din tot sufletul sa nu fie fetita ta bolnava,dar...daca este sa fie e mult mai bine sa stii despre boala cat mai multe,pentru ca in felul asta o vei ajuta foarte mult pe ea. ![]() |
||||||||||||
|
|
|||||||||||||
|
anasperanta
![]()
|
crina mea...nu era violenta cu copii nici in ziua de azi nu e ..doar ca ii inpinge putin cand nu e lasata in pace...
nu se joaca nici in ziua de azi cu copii sta pe langa ei se bucura dar nu coopereaza prea mult acum...deci la varsta denisei nu se juca cu copii... desi ei par autisti dar era atenta la anumite interese ale ei ..de ex.daca o puneam pe bicicleta si coarnele bicicletei era intoarse invers(puse de mine intentionat) ea observa degrabă si le intorcea la loc ...sau ii placeau cartile revistele cu poze ...ea observa daca cartea era cu pusa invers...imediat si-o intorcea asa cum trebuie...desi avea o varsta frageda... daca denisa pune mainile la urechi caci nu ii convine anumite zgomote,daca plange cand intra intrun loc aglomerat, magazine mari,biserica ...face fixatii numai pe anumite drumuri sau lucruri ,daca nu se joaca cu copii, daca poate mai are anumite stereotipii...adica anumite miscari repetate cu trunchiul sau cu gura cu vorbe repetate fara inteles ,daca nu se uita in ochii omului si nu e curioasa cand vorbeste cineva(la fel si crina cu cantecul am inceput sa o invat sa ma asculte si sa ma priveasca), etc...e un semn de intrebare caci astea sunt elemente autiste...mas bucura sa fie cat mai putine elemente la denisa... crina a mers pe varfuri...dar de pe la varsta de 3 ani sa oprit ...deci se poate multe din aceste obiceiuri sa se opreasca,desi am intampinat multa munca si multa rabdare...si multe lacrimi..... dar din durerea mea(caci ea nu realizeaza e fericita,desi simte imediat acum cand plang sau sunt suparata vine la mine si ma linisteste) am invatat ca trebuie sa caut adevarul, raspunsuri nu am aflat atat de rapid caci nimeni nu ma lamurea daca mai sunt copii asa ...am invatat ca pot ajunge un om mai bun crinuta ma invatat ea mia daruit multe desi e dureros prin ce mijloace aflam noi multe...deci crinuta mea ptr mine e o binecuvantare....a fost trimisa expre ptr mine asa, ca sa invat ca viata nu e asa cum pare...unii oamenii sunt si buni si altii indiferenti si a trebuit sa caut si am cautat pana lam aflat si pe cel mai bun prieten al meu... pe Dumnezeu...caci poate asta trebuia sa caut de întâia data. |
||||||||||||
|
|||||||||||||
|
danielar63
![]()
|
Draga Ana nici Claudia nu este un copil violent.La fel ca Crina ii impinge un pic pe ceilalti doar daca e sacaita.Nu stie sa se apere cand ceilalti copii ii fac rau pt ca ea nu stie sa urasca.dar daca nu are chef vrea sa fie lasata in pace.Cand era mica mai avea accese de furie pt ca eu nu intelegeam ce vrea.Acum de cand s-a mai marit si are cat de cat un limbaj functional se straduieste sa-mi spuna ce are de spus.
noi am mai scapat de dependenta de rutina,pt ca si noi trebuia sa mergem la piata pe acelasi drum ,sa avem aceleasi activitati in fiecare zi,sa facem baie in aceiasi zi,sa cumparam ceva din acelasi loc etc Tin minte ca nici Claudia nu reactiona atunci cand plangeam.Acum cand sunt suparata vine la minesi-mi spune :iubesti pe mami si ma ia de gat si ma pupa sa-mi treca.Nici pe ea nu suporta sa fiu suparata ,vine pe langa mine pana cand o iert...si plange...si faptul ca plange ma bucura...inseamna ca realizeaza ca a gresit. cand ma uit in urma imi dau seama cate progrese am facut si cred ca asta ma face sa pot merge mai departe si sa lupt pentru ea. DUMNEZEU nu ne-a uitat! |
||||||||||||
|
|
|||||||||||||
|
anasperanta
![]()
|
http://copii-cu-autism.myforum.ro/viewtopic.php?t=508
http://copii-cu-autism.myforum.ro/viewtopic.php?t=507 http://copii-cu-autism.myforum.ro/viewtopic.php?t=506 http://copii-cu-autism.myforum.ro/viewtopic.php?t=505 incercati si intrati la aceste rubrici si completati ca amintire aceste intrebari...mai e un avantaj ca ne putem consulta intre noi. ![]() |
||||||||||||
|
|||||||||||||
|
lili
![]()
|
denisa pune mainile la urechi cand ii plce ceva iar gestul e insotit de acel sunet al salivarii. ii place aglomeratia.doar cu biserica avea dificultăți dar acum sta fara sa planga insa cânta...îîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîî si rar aaaaaaaaa.
+fixatie pt.anumite drumuri da....in rest.......precum Crina miscari ale trupului nu...de repetat..doarîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîî |
||||||||||||
|
|
|||||||||||||
|
lili
![]()
|
vai,doamne...nu stiam nimic despre copiii cu autism,mi-e si rusine de mesajele scrise,dar asta e,datorita voua,am invatat multe.Multumesc
![]() |
||||||||||||
|
_________________ „Să nu-i educăm pe copii pentru lumea de azi.Această lume nu va mai exista când ei vor fi mari. Şi nimic nu ne permite să ştim cum va fi lumea lor. Atunci să-i învăţăm să se adapteze.”(Maria Montessori) |
|||||||||||||
|
ani
![]()
|
draga Lili si baietelul meu a fost diagnosticat cu retard neuro-psiho-motor pt inceput.Primele semne(le-am pus pe seama retardului)au fost:se uita peste cap sau ''pe furis'',nu plangea aproape deloc,nu se juca cu o jucarie noua pana nu i-o puneam in mana,sa stie ca e a lui,nu suporta sa fie tinut de maini,dormea numai pe bucată dreapta,probleme cu constipatia,in parc privea copii cateva secunde,apoi isi pierdea interesul,in plus,inca de la nastere a fost un copil foarte moale(sindrom hipoton).Astea au fost pana la 2 ani jumatate,cand s-a schimbat radical,in numai o zi.A inceput sa urle aproximativ neomeneste,s-a dus tinta la surioara lui si,pana sa reactionez,a luat-o de par si a trantit-o jos.O saptamana am crezut ca innebunesc.Urla continuu,se musca si ne musca pana ne dadea sangele,se lovea de pereti,a fost un cosmar.In plus nu dormea mai mult de 10 minute in 12 ore.Acum are 5 ani,s-a mai calmat,are o multime de stereotipii(se invarte in jurul propiei axe,inca se musca,isi rasuceste mainile intr-un fel anume cand il intereseaza ceva,bocane cu degetele in orice suprafata dura,rade solitar din senin chiar si o ora continuu etc)cand zicem ca am scapat de una mai apar doua,dar noi suntem un caz mai grav.Am vrut doar sa-ti enumar si eu alte semne ale autismului,caci,daca nu stiai nu exista doi autisti la fel.Cel putin eu nu am vazut doi care sa semene absolut deloc.Si noua ni s-a spus sa asteptam pana la 3 ani sa ni se 'spuna sigur'.E doar timp pierdut.In plus ABA,portage si toate celelalte manuale care sunt utilizate pt copii autisti pot fi folosite cu succes si pt copii cu retard,sindom down,etc.Nu astepta un diagnostic care poate veni prea tarziu.Lucreaza cu fetita ta inca de acum.Daca e ceva ce am invatat de cand sunt mama e ca intuita mea mi-a fost cel mai bun ghid pana acum.
|
||||||||||||
|
|
|||||||||||||
|
lili
![]()
|
Buna,Ani! Si fetita mea va implini in mai 5 ani,deci a trecut ceva timp ,de cand le-am cerut sfatul mamicilor;in acest timp am invatat multe,am muncit mult cu fetita,am cunoscut multi copii cu autism si am ajuns mai optimista si plina de viata
![]() |
||||||||||||
|
_________________ „Să nu-i educăm pe copii pentru lumea de azi.Această lume nu va mai exista când ei vor fi mari. Şi nimic nu ne permite să ştim cum va fi lumea lor. Atunci să-i învăţăm să se adapteze.”(Maria Montessori) |
|||||||||||||
|
ani
![]()
|
da,am observat dupa ce am trimis mesajul ca era ''cam tarziu''
Nu-i nimic poate atașează bine altcuiva care va citi. |
||||||||||||
|
|
|||||||||||||
| Vreau sa invat si eu |
|
||
|

Nu-i nimic poate atașează bine altcuiva care va citi.